Gradovi

Od sutra nikakva plaćanja

BIHAĆ - Zbog odgađanja sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) i neusvajanja ovogodišnjeg budžeta, taj kanton će se od sutra naći u nezavidnoj situaciji, jer prestaje odluka o privremenom finansiranju.

"Danas je zadnji dan u kojem možemo djelovati po odluci o privremenom finansiranju i u kojem možemo vršiti plaćanje. Već od sutra do usvajanja i objavljivanja budžeta USK-a za 2015. godinu, mi ne možemo konkretno vršiti nikakva plaćanja", izjavio je ministar finansija USK-a Zikrija Duraković.

Dodao je da je danas isplaćena plata za januar za oko 2.000 zaposlenih u osnovnom obrazovanju, u ukupnom iznosu od oko 3,5 miliona KM.

Zaposleni u visokom obrazovanju, te vrtićima i kantonalnim medijima, na platu će, čini se, morati da sačekaju.

"To će biti moguće izvršiti tek po usvajanju i objavljivanju budžeta za 2015. godinu", istakao je Duraković dodajući da Vlada USK-a očekuje da budžet bude usvojen u četvrtak na skupštinskom zasjedanju kako bi se omogućio dalji normalan rad i funkcionisanje Kantona.

Mišljenja je da su i poslanici Skupštine USK-a svjesni teške situacije te da treba donijeti budžet i krenuti s radom u 2015, a u narednom periodu izvršiti njegov rebalans u dijelu gdje se ukaže potreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije