Gradovi

Odbijeni svi predložni zakonski akti

Odbijeni svi predložni zakonski akti
Odbijeni svi predložni zakonski akti

BRČKO - Poslanici Skupštine Brčko distrikta usvojili su danas izvještaj o izvršenju budžeta distrikta od 1. januara do 30. juna, ali nisu prihvatili nijedan od predloženih nacrta zakona.

Riječ je o nacrtima zakona o stavljanju van snage Zakona o elektronskom potpisu i Zakona o elektronskoj ispravi, te nacrtima zakona o izmjenama Zakona o radu i priznavanju inostranih visokoškolskih kvalifikacija.

Veći dio sjednice protekao je u razmatranju izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja za 2013. godinu odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge i za poljoprivredu, šumarstsvo i vodoprivredu.

Šefa Kluba poslanika SBB-a Enes Pašalić rekao je da je u svim revizorskim izvještajima konstatovano da se se krše zakoni o budžetu i izvršenju budžeta, kao i Zakon o platama.

"Ili su podaci u revizorskim izvješajima netačni ili su organi javne uprave i institucije u distriktu dio sistemske korupcije, pa ne žele da postupe u skladu sa preporukama Kancelarije za reviziju", rekao je Pašalić.

Povodom negativnih ocjena sadržanih u izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstsvo i vodoprivredu, šef tog odjeljenja DŽevdet Šahović rekao je da su te ocjene paušalne i da je revizija prekršila Statut distrikta Brčko.

"Revizija je izvršila zamjenu teza. Ne postoji strategija ruralnog razvoja u distriktu na koju se Kancelarija za reviziju poziva. Nijedan grant o dodjeli sredstava podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji nije dodijeljen na nezakonit način", rekao je Šahović i dodao da je revizor preuzeo ulogu Apelacionog suda.

Poslanici nisu iznosili primjedbe na izvještaje o reviziji finansijskog poslovanja za 2013. Komisije za hartije od vrijednosti i Kancelarije koordinatora Brčko distrikta pri Savjetu ministara BiH, kao ni na poseban revizorski izvještaj o odobrenim i utrošenim sredstvima za podsticaje u poljoiprivrednoj proizvodnji od 2006. do 2013. godine.

Na sjednici nije vođena diskusija ni o godišnjem izvještaju Visokog tužilačkog savjeta BiH za 2013. godinu.

Naredna redovna sjednica Skupštine distrikta Brčko najavljena je za 30. oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije