Gradovi

Odbili "mizernu pomoć" Vlade FBiH

Odbili "mizernu pomoć" Vlade FBiH
Odbili "mizernu pomoć" Vlade FBiH

GRAČANICA - Općinsko vijeće Gračanica odlučilo je da odbije pomoć koju je federalna vlada namijenila ovoj općini za sanaciju štete od poplava i klizišta.

Nikšićeva vlada je, naime, Gračanica odobrila 35.000 maraka, što je neuporedivo manje nego što su dobile druge općine Tuzlanskog kantona.

Prijedlog da se ova, kako je rečeno, mizerna sredstva odbiju, dao je vijećnik Naše stranke Mirsad Čamdžić, rekavši kako je neshvatljivo da je susjedna općina Srebrenik dobila 300.000 maraka, a osjetno je manje pogođena poplavama.

"U ovoj odluci federalne vlade ima i politike, a mene posebno zanima kako je naš ministar u Vladi Damir Mašić mogao glasati za ovakvu odluku. Kako je moguće da su neke općine u susjedstvu, koje su na njihovu sreću manje nastradale od Gračanice, dobile deset puta veća sredstva", zapitao se Mirsad Čamdžić na sjednici Općinskog vijeća.

Kako je precizirao, 35.000 maraka pomoći iznosi 0,84 KM po glavi stanovnika općine Gračanica, te je zbog toga predložio da se ova pomoć odbije, jer će time kao općina sačuvati dignitet. Njegov prijedlog bez izuzetka podržali su vijećnici svih stranaka.

Zbog ovakve odluke Gračanlije su posebno ogorčene na premijera Nermina Nikšića i SDP-ove ministre, jer smatraju da je ponižena općinska vlast u Gračanici, gdje dužnost načelnika također izvršava kadar SDP-a. Zato su na društvenim mrežama načelniku Heliću poručili da "mijenja dres i napusti Lagumdžijino i Nikšićevo prevarantsko društvo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije