Gradovi

Odbornici Skupštine grada Doboj izbjegli raspravu o svom ponašanju

Odbornici Skupštine grada Doboj izbjegli raspravu o svom ponašanju
Foto: N.N. | Odbornici Skupštine grada Doboj izbjegli raspravu o svom ponašanju

DOBOJ - Odbornici Skupštine grada Doboj naljutili su prvog lokalnog parlamentarca jer je većina njih zaobišla javnu raspravu na kojoj se pretresao Kodeks ponašanja izabranih predstavnika.

"Sramota je da na javnoj raspravi na kojoj se govori o ponašanju odbornika u Skupštini od 31 odbornika prisustvuje samo šest, i bila su dva potpredsjednika Skupštine. To daje loš primjer našim građanima, jer mi smo ovdje zbog građana", poručio je Murvet Bajraktarević, predsjednik Skupštine grada.

Kodeks ponašanja izabranih predstavnika, odbornika u SG reguliše ne samo način njihove međusobne komunikacije, nego i odnos sa medijima, ali u njemu nema ni riječ o načinu oblačenja i vokabularu.

Prekratke i preuske suknje nisu rijetkost u ovdašnjoj Skupštini, a neki nisu odoljeli pa su na zasjedanja dolazili u sportskim majicama, ipak "zapaljiva" retorika je glavna karakteristika parlamentaraca.

"Treba čitati, a moraš imati i u porodici okruženje da bi znao govoriti, to se stiče cijeli život", kaže Sevlid Hurtić, odbornik SDA, koji smatra da bi odbornici trebalo da povedu računa kako se oblače, ali i ponašaju.

Ubuduće ukoliko odbornik prekrši neki od članova kodeksa, slijede sankcije. Za lakše povrede predviđena je moralna opomena u pisanoj formi koja se izriče i javno saopštava na sjednici Skupštine, a za težu moralni ukor u pisanoj formi, koji osim što se izriče u Skupštini, objavljuje se i u "Službenom glasniku" grada.

Kako pojedini odbornici istupaju na sjednicama lokalnog parlamenta, smatra Daliborka Lukić, iskusna odbornica SDS-a, kojoj je ovo treći mandat, kazne bi trebalo da budu rigoroznije.

"Za pojedine odbornike ponekad imam osjećaj da su za predizbornom govornicom, a ne za skupštinskom, pa im se priča svodi na rekla-kazala, bez jasnih argumenata", navodi Lukićeva.

Slobodan Vasiljević, predsjednik Etičkog odbora i odbornik PDP-a, smatra da tokom osam održanih sjednica lokalnog parlamenta u aktuelnom sazivu nije bilo većih "iskakanja" njegovih kolega.

"Normalno, postoje tu politička prepucavanja koja su uobičajena za sva tijela, i za Narodnu skupštinu RS, i za predstavničke domove, za skupštine opština/gradova, tako da je sve, po mom mišljenju, trenutno u okvirima dozvoljenog", naveo je Vasiljević.

Predsjedniku Skupštine, međutim, oči bode minimalan aktivizam odbornika, koji se svodi na dolazak na sjednice koje se održavaju jednom u dva mjeseca, a rad u komisijama i na javnim raspravama izbjegavaju.

"Mi moramo nešto poduzeti da se to sankcioniše. Mi moramo na javnim raspravama da detaljišemo probleme koji se dešavaju u lokalnoj zajednici i tek onda da ih iznosimo u Skupštini", istakao je Bajraktarević, te dodao da su "svi odbornici plaćeni za to i moraju svoje obaveze da ispunjavaju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije