Gradovi

Odbornici sutra sa Dodikom

Odbornici sutra sa Dodikom
Odbornici sutra sa Dodikom

KNEŽEVO/SKENDER VAKUF - Nova skupštinska većina u opštini Kneževo/Skender Vakuf sastaće se danas u Palati Republike s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, s kojim će razgovarati o blokadama koje je izazvala bivša većina.

Kako nam je rečeno, razlog za zakazivanje sastanka je odluka Bore Škeljića, načelnika opštine, da danas uz pomoć obezbjeđenja spriječi odbornike većine da održe sjednicu u prostorijama opštine kako bi bio usvojen budžet.

Škeljić je uz bivšu skupštinsku većinu opštinu doveo na rub bankrota, a već dva mjeseca je budžet opštine u potpunoj blokadi. Istovremeno, Odluka o privremenom finansiranju, koja je važila do kraja juna, ne može biti produžena. Prethodno je nova većina, koju čine SNSD i SDS, polovinom prošlog mjeseca usvojila budžet opštine, a na sjednici koju su danas održali ispred zgrade opštine, nakon što im je onemogućen ulazak u samu zgradu, u Prijedlog budžeta unesene su preporuke Ministarstva finansija RS, što je uslov da Vlada RS da saglasnost da bi budžet i formalno bio usvojen. Nakon usvajanja, budžet je upućen Ministarstvu finansija na usaglašavanje.

Usvojena je i odluka da od Vlade i Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS bude zatražen administrativni nadzor nad odlukom načelnika Škeljića, kojom je prošle sedmice proglašeno vanredno stanje zbog posljedica od poplava u Kneževu/Skender Vakufu. Nova skupštinska većina danas je odbacila ovu odluku, jer, kako su obrazložili, njeno donošenje nije opravdano objektivnim razlozima. Drago Popović, šef Kluba poslanika SNSD-a, rekao je da Škeljić fizičkom silom onemogućava izabranim delegatima od strane građana da rade svoj posao.

Problemi u opštini počeli su prije godinu dana, kada su SNSD i SDS formirali novu većinu, što Škeljić nikad nije prihvatio i počeo s blokadama time što je odbio da preda pečat opštine novom predsjedniku Skupštine.

Novu skupštinsku većinu čini deset od ukupno 19 odbornika, a izglasani prijedlog budžeta iznosi 3,7 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije