Gradovi

Održan Aranđelovdanski vašar

Održan Aranđelovdanski vašar
Održan Aranđelovdanski vašar

MRKONJIĆ GRAD - U Mrkonjić Gradu danas su održani festival domaće rakije, etno-festival "Jabuka" i "Dani meda", na kojima su se okupili izlagači iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Osim različitih vrsta rakija, na 40-ak štandova u prostorijama sportsko-kulturnog centra "Petar Kočić" izložene su i narodne rukotvorine, zanatski proizvodi, med i tradicionalna jela.

Najbolju šljivovicu ove godine imao je Draško Kaurin iz Mrkonjić Grada, drugo mjesto pripalo je Mili Landeki iz Ribnika, a treće Željku LJuboji iz grada domaćina.

Božo Tomašević iz Mrkonjić Grada proglašen je za najboljeg "gradimira" Republike Srpske, jer je pokazao najviše umijeća prilikom ocjenjivanja jačine mrkonjićke šljivovice, koje je danas organizovano.

Tomašević kaže da mu ovo priznanje laska i da ga nije očekivao. "Nisam se posebno spremao za kušanje i ocjenjivanje rakije. Nemam specijalne tajne u tom ocjenjivanju, prvo je prinesem nosu i odmah znam da li je kvalitetna ili nije", naveo je Tomašević.

Proglašeni su i najljepši uređeni štandovi sa medom, sa rakijom, sa hranom i slično, a najljepši hljeb napravila je Vesna Kaurin.

Učesnici i pobjednici dobili su diplome, zahvalnice i simbolične nagrade.

Među izlagačima bio je i Milenko Milovac iz Janja, opština Šipovo, koji je predstavio ručne radove u drvetu.

"Uzimam kvalitetno drvo iz prirode i sve ručno radim. Obično se to radi od javora, klena, lipe. Najinteresantniji je tzv. janjski tronožac, stolica karakteristična za janjski kraj koju su koristili naši preci", priča Milovac.

Jasenka Živković iz Doboja predstavila je proizvode od meda i ljekovitih trava. "Prezentujem zdravi program, ljekovito bilje koje oplemenjuje rakiju, propolis, kvalitetan ozrenski med i slično. Svake godine dolazim na ovaj sajam i zaista sam zadovoljna i zahvaljujem se organizatorima", rekla je Živkovićeva.

I članice Udruženja žena "Naša žena" iz Podrašnice iz Mrkonjić Grada i ove godine su donijele kvalitetnu domaću hranu. "Pravile smo uštipke, kukuruze, pite, heljdine ljevuše. Samo prezentujemo stara, domaća jela, sve je prirodno. Donijele smo i naše ručne radove - pletiva, heklanja, tkanja", navela je predsjednik Udruženja "Naša žena" Borjana Janković.

Posjetioci su danas mogli kupiti litar rakije šljive i drene, kao i kilogram meda za 15 KM, propolis za tri KM. Za janjski tronožac trebalo je izdvojiti 200 KM, a za kašiku preklapaču 10 KM.

Manifestacije su održane u okviru Aranđelovdanskog vašara, koji je počeo u ponedjeljak, a danas se završava. Vašar je počeo predavanjima o proizvodnji meda i pčelarskih proizvoda i plasteničkoj proizvodnji.

Direktor Agencije za privredni razvoj Goran Todorović rekao je da je cilj očuvanje običaja srpskog naroda i obogaćivanje turističke ponude mrkonjićkog kraja.

Organizator je Agencija za privredni razvoj, u saradnji sa opštinom, Kulturno-sportskim centrom "Petar Kočić", Udruženjem pčelara "Matičnjak" i Udruženjem voćara "MG Savka".

Pokrovitelji su opština Mrkonjić Grad i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije