Gradovi

Odzvonilo doškolovavanju službenika

Odzvonilo doškolovavanju službenika
Odzvonilo doškolovavanju službenika

Vlada Brčko Distrikta više neće doškolovavati službenike i namještenike.

Zbog ove odluke 14 službenika i namještenika radiće još mjesec dana. Rok od osam godina da se doškoluju, nisu ispoštovali. Fakultetsku diplomu trebalo je da stekne njih dvoje, diplomu više škole četvoro, a srednje osmoro.

„Procjena je bila da su te osobe imale dovoljan broj godina da se mogu doškolovati.Već je ranijom izmjenom zakona rok bio produžavan. Tako da, na neki način se, možda, i moralo presjeći i da se kaže da se principi moraju poštivati jednako za sve”, rekao je Tomislav Stjepanović, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi Brčko distrikta, javio je ATV.

Za vrijeme za koje su se trebali doškolovati, primali su plate kao da imaju potrebne diplome. Prosječna plata vladinog zaposlenika i namještenika sa srednjom stručnom spremom je oko 800 maraka. Više od  1.300 maraka mjesečno primaju zaposleni sa višom i visokom sručnom spremom. Da li će njih 14-oro, nakon otkaza morati vratiti zarađeni novac, još se ne zna.

„O tome će se naknadno odlučivati. Bilo bi potrebno razmišljati je li potrebna refundacija, je li ona zakonski moguća. Ali tu treba dobro provjeriti sve zakonske mogućnosti.”

Bez najviše radnika će ostati Odjeljenje za javnu bezbjednost.

Među njima su vatrogasci, demineri, portiri. U ovom odjeljenju kažu, da ipak, ostaju bez kvalitetnih radnika, te da je trebalo pronaći bolja rješenja, bar za operativce.

Zašto se ovi ljudi nisu doškolovali i stekli potrebne diplome, nije se moglo saznati. Ono što  je poznato jeste da će se ovakve provjere vršiti i dalje, najvjerovatnije u obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije