Gradovi

Olujno nevrijeme oštetilo objekat škole u Osječanima

Olujno nevrijeme oštetilo objekat škole u Osječanima
Foto: N.N. | Olujno nevrijeme oštetilo objekat škole u Osječanima

DOBOJ - Zbog olujnog nevremena koje je zahvatilo dobojsko područje, đaci i nastavnici Osnovne škole "Radoje Domanović" iz Osječana kraj školske godine dočekuju u poplavljenim učionicama jer je dotrajali krov ove obrazovne ustanove oštećen i prokišnjava.

U jednoj od učionica na spratu objekta, koji je građen krajem pedesetih godina prošlog vijeka, zatekli smo juče školskog majstora Radenka Delića kako se s metlom, četkom i kantama u rukama bori s vodom. Krov je stradao u olujnom nevremenu u petak prošle sedmice, a stanje je pogoršano novim kišnim nevremenom u noći između srijede i četvrtka.

"Vjetar je bio tako jak, pomjerio je sve crepove i voda je ulazila pošto su gore trska i daske, nema ploče. Kada je bilo nevrijeme, nije bilo dovoljno kanti. Morali smo struju isključiti, a djecu smo sklonili", priča Delić za "Nezavisne".

Nastava u ovoj obrazovnoj ustanovi traje do ponedjeljka, a odvija se u vanrednim uslovima jer u učionicama u prizemlju borave svi učenici, odnosno po dva razreda i dva nastavnika u svakoj učionici. Ovu školu pohađa oko 300 učenika.

"Imamo sreće što je deveti razred završio nastavu, opet imamo neku učionicu viška, ali evo vidite jako je teško, po dva nastavnika i dva razreda budu u jednoj učionici. Da ne bismo skraćivali nastavu, podijelimo čas, 15-20 minuta drži jedan nastavnik, pa dođe drugi", rekla je Blanka Janjanin, nastavnica njemačkog jezika.

Sreća u nesreći je, kažu u školi, to što je kraj školske godine, ali upozoravaju da u novu neće moći ukoliko krov što skorije ne bude saniran, za šta su potrebna znatna finansijska sredstva.

"Mi smo jutros dobili od stručnjaka neke premjere i predračune radova. U jednoj opciji, jeftinijoj, bez izrade ploče je oko 70.000 KM sanacija krova, građe na krovu i sanacija ovih plafona, koji se moraju svi obiti i postaviti rigips ploče. U drugoj varijanti je to za nekih 40.000 skuplje", navodi Saša Živanović, direktor škole.

U resornom ministarstvu čekaju da im iz škole stigne procjena štete i radova koji su neophodni, a u međuvremenu rukovodstvo ustanove ne sjedi skrštenih ruku, nego traži pomoć za sanaciju.

"Javljali smo se i nekim privatnicima, ima ljudi koji su nam se javljali da vide šta mogu pomoći, mada je ovo velika šteta, ali svaka pomoć je dobrodošla", kaže Živanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije