Gradovi

Opština Gacko zaposlila devet pripravnika više

Opština Gacko zaposlila devet pripravnika više
Foto: Ilustracija | Opština Gacko zaposlila devet pripravnika više

GACKO - Zapošljavanje pripravnika mimo Zakona o radu, nesprovođenje procedura javne nabavke i dodjela grant sredstava mimo zakona samo su neki od razloga zbog čega je opština Gacko od Glavne službe za reviziju javnog sektora RS dobila negativno mišljenje o usklađenosti poslovanja i mišljenje s rezervom na finansijske izvještaje.

Kod zapošljavanja pripravnika revizori su utvrdili da je tokom prošle godine raspisan konkurs za prijem 32 pripravnika, međutim načelnik se odlučio da  na određeno vrijeme zaposli njih 41.

"Za prijem tri pripravnika u radni odnos opština Gacko nije raspisala javni konkurs, što nije u skladu sa članom 19. Zakona o radu", naveli su revizori.

Opština Gacko nije prikazala isplatu subvencija subjektima iz oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, tako da su zbog toga rashodi za te namjene prikazani manje za 147.142 KM.

Kada su u pitanju tenderi, opština Gacko nije sprovela neophodne procedure prilikom nabavke usluga prevoza učenika i reprezentacije i prevoza vode po mjesnim zajednicama, na šta je potrošeno 119.000 KM, od čega samo na reprezentaciju 19.000 KM.

Tokom prošle godine opština je pokrenula 44 postupka javnih nabavki, od čega je 12 otvorenih postupaka u vrijednosti od 2,3 miliona KM, 10 konkurentskih vrijednosti 293.183 KM i 22 direktna sporazuma vrijedna 103.598 KM.

Prošle godine opština Gacko mimo uspostavljenih kriterijuma dodijelila je izbjeglim i raseljenim licima 36.900 KM, a isto je uradila i sa sredstvima iz budžetske rezerve u iznosu od 220.822 KM.

Slično je i sa sredstvima koja su dodijeljena kroz grantove za sport, gdje su revizori ustanovili da je 419.582 KM podijeljeno suprotno Zakonu o sportu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije