Gradovi

Opština Vareš pred stečajem, radnike čekaju otkazi

Opština Vareš pred stečajem, radnike čekaju otkazi
Opština Vareš pred stečajem, radnike čekaju otkazi

VAREŠ - Avdija Kovačević (SDA) podnio je ostavku na mjesto načelnika općine Vareš, po mnogim parametrima, najsiromašnije lokalne zajednice u Zeničko-dobojskom kantonu i FBiH.

Kovačevića je na ovaj potez ponukala odluka Porezne uprave FBiH, koja je 8. januara blokirala račune općine, koja upošljava 66 radnika.

Zaključno sa 31. decembrom, dug vareške općine po osnovu neizmirenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje dostigao je 2.031.000 KM. "Neizmirene obaveze poreza i doprinosa odnose se na periode od 2002. do 2008. godine i dijelom 2014. godinu", kaže Kovačević.

Porezna uprava FBiH sa vareških je računa skinula 222.579 KM.

"Skinuli su sredstva bez obzira na to što su ona namjenska. Iako smo davno uputili molbu Ministarstvu finansija FBiH da se računi deblokiraju, to se još nije desilo. Općina Vareš se nalazi u svojevrsnom stečaju i poduzimamo mjere koje će pomoći da se kriza prebrodi. Iz tih razloga i ja sam podnio ostavku. Smatram se odgovornim jer u prvih šest mjeseci svoga mandata nisam poduzeo mjere koje bi sigurno spriječile ovakvo stanje", priznaje Kovačević.

O svojoj ostavci, koju, kaže, podnosi zbog neplaćanja doprinosa za dio 2014. godine, što iznosi oko 330.000 KM, Kovačević je upoznao i Vijeće općine, kao i Centralnu izbornu komisiju.

Osim poduzetih mjera štednje, Kovačević i Vijeće su uradili i rebalans budžeta za 2015. godinu, koji je sa 2,7 miliona KM umanjen za više stotina hiljada maraka. Ipak, najbolnija će, po svemu sudeći, biti odluka o smanjenju broja izvršilaca u lokalnoj administraciji. Na nju su u Varešu očito primorani s obzirom na to da je Sindikat nedavno odbio ponuđeni prijedlog da osnovica za obračun plaća sa 220 KM bude smanjena na 170 KM.

"Od 2000. godine teža situacija u općini Vareš nije bila. Nažalost, po novom pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta, 13 radnika bi trebalo ostati bez posla, što je najgore u svemu što nas je zadesilo", priznaje Kovačević.

Reakcije u Zeničko-dobojskom kantonu na vanrednu situaciju u Varešu zasad su izostale. U vladajućoj SDA, čiji je član i načelnik Vareša, kažu kako će određene mjere biti poduzete nakon što bude konstituisana nova vlast, koju bi ZDK trebalo da dobije u narednim danima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije