Gradovi

Osnovci iz dvije zemlje u zajedničkim aktivnostima

Osnovci iz dvije zemlje u zajedničkim aktivnostima
Osnovci iz dvije zemlje u zajedničkim aktivnostima

TREBINJE - Osnovna škola /OŠ/ "Sveti Vasilije Ostroški" iz Trebinja prva je u istočnoj Hercegovini koja je započela realizaciju projekta druženja učenika sa vršnjacima iz škole iz druge zemlje, a učenici bi kroz kampove zajednički učestvovali u nastavnim, vannastavnim i rekreativnim aktivnostima.

Nakon završenog projekta i zahvaljujući donaciji sva informatička oprema, druga nastavna pomagala i sportska oprema koja bude nabavljena za ove potrebe ostaće školi, tako da će ova obrazovna ustanova biti jedna od najopremljenijih u regiji.

Osnovna škola "Sveti Vasilije Ostroški" dobiće 96.000 evra, a vrijednost ukupnog projekta je 194.000 evra, koji finasira EU kroz IPA Program prekogranične saradnje BiH - Crna Gora.

Direktor OŠ "Sveti Vasilije Ostroški" Dragan Mrdić rekao je danas novinarima da će ova škola sarađivati sa OŠ "Dušan Obradović" sa Žabljaka i da projekat predviđa četiri kampa, od kojih će dva biti održana u Trebinju i po jedan u Herceg Novom i na Žabljaku.

On je dodao da je planirano da bude uključeno što više djece i to školaraca šestih, sedmih i osmih razreda, napominjući da će prvi kamp biti održan u Trebinju početkom oktobra.

"Predvidjeli smo radionice iz tri nastavna predmeta - hemija, bilogija, fizika i meteorologije, koje će biti održavane u prijepodnevnim časovima, a vodiće ih nastavnici ili eminentni stručnjaci iz tih oblasti, dok će popodne biti organizovana sportska i druga takmičenja", istakao je Mrdić.

On je dodao da je predviđeno da se nabavi cijeli set informatičke opreme, odnosno veliki broj računara, laptopa, "pametnih tabli", kao i sportske opreme i da će sve to nakon završetka kampa ostati školi na korištenje.

Asistent menadžera Nevenka Ninković precizirala je da je tokom prvog kampa u Trebinju, između ostalog, planirana posjeta kulturno istorijskim znamentostima-pećini Vjetrenica, manastirima, Mrkonjićima - rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog.

"U drugom kampu u Trebinju, ali i u Herceg Novom uključena su djeca sa posebnim potrebama, a sve aktivnosti prilagođene su njihovim potrebama, i akcenat je stavljen na njihovu socijalizaciju i druženje sa vršnjacima", napomenula je Ninkovićeva.

Ona je dodala da su sve aktivnosti veoma pažljivo isplanirane i istakla da će biti formirane učeničke grupe-ekološke, sportske, kulturno-istorijske.

Administrator u projektu Jelena Vuković rekla je da su djeca iz osnovnih škola uskrećena za razmjenu znanja i iskustva sa vršnjacima iz drugih škola iz susjednih gradova i država, napominjući da na osnovu ankete koju su proveli u školi njih 89 odsto nije bilo u prilici da negdje ode iz rodnog grada.

Rukovodstvo OŠ "Sveti Vasilije Ostroški" kaže da će nastojati da i u narednom periodu održi vezu sa školom sa Žabljaka, s obzirom na turističke potencijale tog mjesta.

"Pokušaćemo da na Žabljaku za naše učenike organizujemo školu skijanja, dok bi mi, u Trebinju njihove osnovce uključili u školu plivanja", kažu iz ove trebinjske škole.

Osnovna škola "Sveti Vasilije Ostroški" započela je 30. aprila realizaciju projekta "Kroz edukaciju i kooperaciju ka zajedničkoj evropskoj budućnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije