Gradovi

Oštećeni budžeti Ribnika i RS

Oštećeni budžeti Ribnika i RS
Oštećeni budžeti Ribnika i RS

RIBNIK - Budžeti Opštine Ribnik i Republike Srpske oštećeni su po osnovu neplaćanja koncesione naknade za korištenje prirodnih bogatstava na teritoriji Ribnika.

Na ovu činjenicu upozorila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, dajući rukovodstvu Opšine Ribnik negativno mišljenje za rad tokom 2013.godine.

Ukazali su da je zbog neplaćanja koncesione naknade potrebno da nadležni republički organi, u saradnji sa opštinskom inspekcijom, preduzmu mjere kako  bi se obezbijedilo odgovorno upravljanje prirodnim bogatstvima i javnim dobrima u Ribniku.

Međutim, nisu samo nenaplaćene koncesione naknade razlog za negativnu ocjenju revizija o radu vlasti u toj opštini.

Naime, Skupština opštine Ribnik nije propisala obavezu po kojoj bi se obračunavali prihodi od komunalne naknade, dok za rashode održavanja lokalnih puteva, goriva i usluga održavanja javnih površina nisu sprovedeni adekvatni kontrolni postupci koji dokumentuju izvršenje poslova i nastanak troškova.

Revizori su utvrdili i da je predsjedniku Skupštine opštine Ribnik pored plate isplaćivana  i odbornička naknada, što predstavlja nenamjensko trošenje javnih sredstava.

Dodjela sredstva za stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca u iznosu od 15.000 KM nije vršena prema kriterijumima iz Pravilnika o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca.

Opština nije vršila kontrolu namjenskog i racionalnog korištenja sredstava granta doznačenih korisnicima i nisu analizirani efekti uloženih sredstava.

Osnova za izražavanje negativnog mišljenja revizora o radu rukovodstva Opštine Ribnik je i u činjenici da finansijski izvještaji i evenidencije ne prikazuju istinito i objektivno stanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije