Gradovi

Otkriven spomenik Vitaliju Čurkinu u opštini Istočno Novo Sarajevo

Otkriven spomenik Vitaliju Čurkinu u opštini Istočno Novo Sarajevo
Foto: Nedžad Uglješa | Otkriven spomenik Vitaliju Čurkinu u opštini Istočno Novo Sarajevo

ISTOČNO SARAJEVO - U Istočnom Sarajevu danas je otkriveno spomen-obilježje preminulom ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu.

Događaju su prisustvovali udruženja iz Srbije, predstavnici Opštine Istočno Novo Sarajevo, Vlade RS, Ambasade Ruske Federacije u BiH, te 50-tak građana Istočnog Novog Sarajeva.

Spomen-obilježje otkriveno je u 12.00 sati ispred galerije „Kućanski“.

Postavljanje spomen-ploče preminulom ruskom ambasadoru u UN u Istočnom Novom Sarajevu organizovalo je Udruženje građana „Istočna alternativa“ uz podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH i opštine Istočno Novo Sarajevo.

Vojin Pavlović, predsjednik Udruženja građana „Istočna alternativa“ Republike Srpske, koja je inicijator ove aktivnosti, rekao je da na ovaj način žele da izraze duboku zahvalnost Čurkinu i Ruskoj Federaciji na nepokolebljivosti i principijelnoj borbi za istinu o ratu u BiH i sprečavanju sramne i perfidne inicijative za usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici, kojom su srpski narod željeli da proglase genocidnim.

„Ovaj spomenik trebao je biti otkriven u Srebrenici, ali nismo imali podršku lokalnih vlasti. Ne odustajemo od Srebrenice i sve naše aktivnosti će od danas biti usmjerene ka tome. Čurkin najviše zaslužuje spomenik u Srebrenici“, rekao je Pavlović.

Pjotor Frolov, otpravnik poslova ruske ambasade u BiH kaže da je ovaj spomenik u znak sjećanja Vitaliju Čurkinu koji je preminuo na svom radnom mjestu.

„On je uložio znanje i napor da bi BiH krenula putem razvoja, stabilnosti i prosperiteta. Ovo je znak da veliki poslovi velikih ljudi ostaju s nama i nakon njihova odlaska“, rekao je Frolov.

Aleksandar Đurđev, predstavnik „Istočne Alternative“ iz Beograda rekao je da je ovo veliki dan za srpski narod.

„Veliki dan kako za narod Srpske, tako i Srbije, jer smo izrazili zahvalnost velikom ruskom narodu i njenom predstavniku u UN, pokojnom Vitaliju Čurkinu koji je stavio veto na rezoluciju u kojoj je trebalo čitav srpski narod proglasiti genocidnim, što bi nanelo nesagledive štete srpskom narodu u celini“, rekao je Đurđev, kazavši da je ovaj događaj vrlo značajan i za pomirenje, jer, kako je rekao, pomirenje mora da se temelji na istini.

“A istina je da srpski narod nije genocidan, da je srpski narod najveća žrtva 90-tih godina i ta istina će isplivati na videlo“, rekao je Đurđev.

Dragan Todorović, predsjednik „Istočne alternative“ Srbije rekao je danas da je ova organizacija prije 26 dana uputila dopis Skupštini grada Beograda, gdje zahtijevaju da Skupština grada Beograda odredi mjesto gdje će biti postavlljen spomenik Vitaliju Čurkinu.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, rekao je da je ovo značajan dan jer se otkriva spomenik jednom velikom svjetskom diplomati.

„Spomenik bratu po vjeri, bratu po istini, bratu po pravdi koji je sav svoj život utrošio za odbranu civilizacijskih vrijednosti, a to je pravoslavna vjera, to je istina, to je sloboda, to je pravda. On je pokazao da je iskren brat jednog velikog iskrenog naroda koji je kroz istoriju u svim teškim situacijama bio uz srpski narod. Gospodin Čurkin je u Savjetu bezbjednosti, gdje se donose najveće odluke, pokazao tu veličinu i vrijednost tog naroda, gdje se usprotivio britanskoj rezoluciji koja je htjela da jedan mali narod, jedan narod koji nije u stanju da napravi velike gluposti, okvalifikuje kao genocidni narod“, kazao je Savanović.

Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo kazao je da je akt koji je je Ćurkin imao u Savjetu bezbjednosti glasajući protiv britanske rezolucije izazvao veliku pažnju.

„Mi ovom odlukom nismo pokazali nikakvo neprijateljstvo prema bilo kom drugom i ovo što sad govorim nije nikakvo pravdanje, nego stav. Opština Istočno Novo Sarajevo smatra ljude iz Ruske Federacije svojom braćom, svojim prijateljima i zato smo odlučili da spomenik bude ovdje“, rekao je Ćosić, konstatujući da je ruski narod umnogome doprinio stabilnosti opštine Istočno Sarajevo.

Podsjetio je da na groblju u Miljevićima ima 20 grobova ruskih dobrovoljaca koji su branili teritoriju ove opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije