Gradovi

Otkriven spomenik vojvodi Vidakoviću

Otkriven spomenik vojvodi Vidakoviću
Otkriven spomenik vojvodi Vidakoviću

TREBINJE - Čuveni trebinjski vojskovođa iz proteklog rata, pokojni vojvoda Nedeljko Vidaković, komandant Bobanske čete, dobio je u Trebinju spomenik.

Spomenik su, u prisustvu počasne straže Oružanih snaga BiH, otkrili predstavnici porodica pokojnog Aleksandra Masleše, najmlađeg borca Trebinjske brigade, majora Ljubiše Popovića i kapetana Dragana Slijepčevića, koji su na Krstovdan prije 20 godina poginuli na Borcima, kod Konjica, zajedno sa Nedeljkom.

"Uzdižemo spomenik, i krst, i slavu jednome od najboljih između nas, boljem od mnogih od nas i jednome od postradalih za nas koji bijaše i mlad, i hrabar, pošten, častan i pun života, ali mu ga nije bilo žao dati za nas, ni njemu, ni mladom Masleši, oficirima Popoviću i Slijepčeviću koji poginuše sa njim i koji nisu nimalo manji heroji", istakao je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, koji je osveštao spomenik.

Brat vojvode Neđa, Risto Vidaković, istakao je da je privilegiju da ostane živ nakon gubitka dva brata shvatio i kao opomenu da se nakon izvojevane slobode mora njegovati svetost žrtava položenih za nju.

Spomenik od bronze, koji je nešto viši od vojvodine prirodne veličine, rad je čuvene srbijanske livnice "Jeremić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije