Gradovi

Otvoren legat Đoke Stojičića

Otvoren legat Đoke Stojičića
Otvoren legat Đoke Stojičića

MRKONJIĆ GRAD - U Narodnoj biblioteci u Mrkonjić Gradu danas je svečano otvoren legat književnika Đoke Stojičića iz Beograda, koji je porijeklom iz Mrkonjić Grada.

Otvaranje legata je jedna u nizu svečanosti u okviru obilježavanja krsne slave opštine Svetog proroka Ilije i Dana 11. lake mrkonjićke pješadijske brigade.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić istakla je da je ovaj legat nemjerljiv značaj za opštinu i njene garđane.

"Stojičić je veliko ime u književnosti van granica bivše Jugoslavije i on se na ovaj način odužio svoj zavičaju. Kažu da su najveći oni ljudi iza kojih ostaju djela; iza njega su ostala djela i još je veći značaj što je on svoje knjige ostavio svom rodnom gradu i narodu na njihovu korist i njihovo kulturno uzdizanje", rekla je Aničićeva.

Ona je dodala da joj je žao što Stojičić, zbog zdravstvenih razloga, nije mogao prisustvovati otvaranju legata.

Direktor Narodne biblioteke Biljana Ćelić rekla je da je ovo velika vrijednost za biblioteku.

"Osim ovog legata, imamo i legat doktora Miroslava Karaulca. Zahvalni smo Stojičiću jer je svojim književnim opusom od 1.573 knjige značajno obogatio našu biblioteku", istakla je Ćelićeva.

Stojičić je objavio 17 knjiga poezije, sedam knjiga izbora poezije, šest knjiga studija, eseja, članaka i polemika, tri putopisa, dvije knjige proze i dvije drame.

Pjesme su mu prevođene na 20 stranih jezika i uvrštene u 66 jugoslovenskih i srpskih i 16 stranih antologija i zbornika.

Stojičić, koji živi i radi u Beogradu, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije