Gradovi

Otvoren most preko rijeke Bosne

DOBOJ - Direktor misije USAID u BiH Dejvid Bart i zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić danas su u Doboju zvanično otvorili most Bare-Kostajnica preko rijeke Bosne, koji je oštećen tokom majskih poplava, za čiju sanaciju je utrošeno 119.290 KM.

Projekat je realizovan u okviru programa CESTA namijenjen ekonomskom jačanju lokalnih zajednica nastradalih tokom majskih poplava, a gradske vlasti su obezbijedile 22.492 KM od iznosa potrebnog za sanaciju kroz radove, materijal i usluge.

Projekat je provela humanitarna organizacija "Katolik rilif servis" iz Sarajeva, a izvođač radova je preduzeće "Rial šped" iz opštine Doboj Istok u Federaciji BiH.

Direktor misije USAID-a u BiH Dejvid Bart izrazio je zadovoljstvo što će obnovljeni most ponovo povezivati stanovnike naselja Bare, Kostajnice i grada Doboja.

On je naveo da je ova organizacija obezbijedila 14,7 miliona dolara pomoći područjima koja su pretrpjela štetu tokom poplava.

Zamjenik gradonačelnika Doboj Dragan Vasilić najavio je nastavak saradnje sa USAID-om kada je riječ o razvoju programa čišćenja   gradske kanalizacije, podsjetivši da je ova organizacija nakon majskih poplava učestvovala u sanaciji pumpne stanice "Luke" te precrpnoj stanici u dobojskom naselju Poljice.

Predstavnik "Katolik rilif servisa" iz Sarajeva Sanela Imamović rekla je da je projektom rekonstruisan i oštećeni dio pristupnog puta da bi se osigurao slobodan i bezbjedan pristup i prelazak mosta za više od 5.000 stanovnika susjednih naselja. Istovremeno će, zahvaljujući obnovljenom mostu, preduzećima biti smanjeni troškovi prevoza, jer su do sada koristili alternativne pravce i zabilježili gubitke u poslovanju i  do 40 odsto.

"Ovo je jedan od pet infrastrukturnih projekata srednje veličine koji će se raditi na području Doboja. Trenutno se pristupa identifikaciji manjih infrastrukturnih projekata koji se odnose na lokalne mjesne zajednice", rekla je Imamovićeva.

CESTA je jednogodišnji projekt vrijedan četiri miliona dolara, koji implementira "Katolik rilif servis" BiH, čiji je cilj pomoći domaćinstvima pogođenim poplavama u Maglaju, Doboju, Doboj Jugu, Šamcu i Domaljevcu-Šamcu da ponovo izgrade svoje živote i zajednice.

U svakoj od ovih pet opština u okviru CESTE će biti provedeno po nekoliko projekata obnove oštećene komunalne infrastrukture koje donator i implementator projekta, u uskoj saradnji sa gradskom/opštinskom upravom identifikuju kao ključne za normalizaciju života u tim opštinama i omogućavanje ekonomske stabilnosti, kao i projekti manjeg obima u kojima učestvuju i same lokalne zajednice.

U okviru projekta CESTA se trenutno provodi devet projekata obnove infrastrukture, od kojih su tri u vrijednosti oko 526.847 KM na području grada Doboja. Radi se o pumpnoj stanici Luke, mostu Bare-Kostajnica i odvodni sistem u Poljicama, uz učešće grada Doboja.

Most Bare-Kostajnica preko rijeke Bosne za saobraćaj je pušten 20. novembra za vozila čija visina ne prelazi tri metra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije