Gradovi

Otvoren novi objekat na deponiji u Ramićima: Bolji uslovi za radnike

Otvoren novi objekat na deponiji u Ramićima: Bolji uslovi za radnike
Otvoren novi objekat na deponiji u Ramićima: Bolji uslovi za radnike

Radovi na izgradnji novog objekta za radnike i radionice za mašine na regionalnoj deponiji u Ramićima su završeni.

Naime, izgradnjom ovog objekta stvoreni su uslovi za adekvatan rad i boravak radnika, te su ispunjeni svi sanitarno-higijenski uslovi neophodni za rad u specifičnim uslovima na deponiji. Takođe je omogućen i prostor za održavanje radnih mašina, a radove na ovom objektu izvodilo je preduzeće "Tekton" iz Banjaluke.

Prema riječima Dragoljuba Davidovića, gradonačelnika Banjaluke, deponija je sada u jednom stanju koje je neuporedivo u odnosu na nekada.

"U ovom objektu postoji i postrojenje za zagrijavanje vode koje je neophodna za sanitarne potrebe. Radi se o solarnom sistemu za zagrijevanje vode. To je svega oko šest metara solarnog panela, bojler od 200 litara, koji čak i u zimskim uslovima, kad ima sunca, zagrije vodu dovoljno da se može koristiti, a da se ne troše drugi vidovi energije", kazao je on i dodao da je postavljen i separator za otpadne vode, izgrađena nova trafo-stanica za snabdijevanje cijelog kompleksa električnom energijom, ali i buster-pumpa sa kanalizacionom mrežom.

Vrijednost ove investicije je oko 341.000 maraka, izgradnja trafo-stanice koštala je oko 130.000 maraka, dok je vrijednost buster-pumpe sa hidratantskom mrežom oko 140.000 maraka.

Gradonačelnik Davidović je još naglasio da sada slijedi izrada glavnog projekta, odnosno revizija za novu sanitarnu ćeliju, u koju će biti uloženo 2.600.000 maraka. Sva sredstva se finansiraju kreditom Svjetske banke namijenjenog za poslove na deponiji.

Momčilo Rokvić, direktor JP DEP-OT, kazao je da je zadovoljan finansijskim rezultatom u 2011, te da za narednu godinu planiraju dosta projekata.

"Radićemo na studiji iskorištavanja deponijskih gasova. Po standardima Evropske unije moramo da imamo bačvu, tj. moramo prikupiti sve gasove na deponiji i vršiti njihovo spaljivanje, a onda ćemo raditi još jednu studiju isplativosti iskorištenja deponijskih gasova u energetske svrhe", najavio je Rokvić.

Solarna energija

Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke, istakao je da grad intenzivno radi na zamjeni klasičnih vidova energije alternativnim.

"S druge strane, imamo solarnu energiju koja je besplatna. Bojler od 200 litara, sa ostalom automatikom, što je kapacitet za jednu kuću, košta 9.500 maraka. Ta investicija se kroz određeni period isplati, tako da poslije imate gotovo besplatnu energiju", kazao je Davidović.

  • 341.000 vrijednost objekta
  • 130.000 vrijedi trafo-stanica
  • 140.000 cijena buster-pumpe

(izraženo u markama)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije