Gradovi

Otvoren novosagrađeni objekat osnovne škole u Čelincu

Otvoren novosagrađeni objekat osnovne škole u Čelincu
Otvoren novosagrađeni objekat osnovne škole u Čelincu

BANJALUKA, ČELINAC - Priredbe u čast Svetog Save danas su održane širom RS, a posebno svečano je bilo u centralnoj Osnovnoj školi "Miloš Dujić" u Čelincu, koja je dobila potpuno novi objekat.

"Nastavićemo i u budućem periodu da se angažujemo na završetku određenih radova koji su ostali, vezano za vanjsko uređenje prostora. Drago mi je da smo kao Vlada RS pomogli u realizaciji jednog ovako važnog projekta za preko 600 učenika", rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, koja je prisustvovala svečanosti.

Na svečanosti su bili i Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS, te veliki broj zvanica iz ove opštine.

Momčilo Zeljković, načelnik Čelinca, istakao je da je nova škola koštala 4,4 miliona KM, površine je preko 5.000 kvadrata, ima 29 učionica, prostorije za djecu sa posebnim potrebama, te prostorije za produženi boravak.

"Škola je opremljena novim namještajem. Nemamo još svu opremu i didaktička sredstva, ali dobili smo obećanje od sponzora i Vlade RS da će pomoći opremanje", rekao je Siniša Begović, direktor OŠ "Miloš Dujić".

I Srednjoškolski centar "Gaudeamus" u Banjaluci bio je domaćin proslave školske slave Sveti Sava, a učenici su priredili bogat program i održana je svečana priredba.

Svečanosti povodom školske slave održane su i u mrkonjićkoj Gimnaziji i Mašinskoj školi, te u Šipovu, gdje su u Domu kulture "Nikola Kokošar" zajedno nastupali osnovci i srednjoškolci.

Na području Semberije i Majevice svečano je bilo u svih osam srednjih i 18 osnovnih škola, kao i u školama i kulturnim društvima u drugim gradovima.

U Trebinju su povodom Svetog Save uručene povelje grada Trebinja za 2014. godinu i to Kliničko-bolničkom centru Crne Gore iz Podgorice, koji cijeloj Hercegovini pruža, kako je rečeno, nesebičnu medicinsku pomoć, zatim Rajku Petrovu Nogi, čija je pjesnička riječ proslavila Hercegovinu i bila njen ambasador, te Mileni Lečić, majci osmoro djece.

Povodom Svetog Save recitatorski program održan je i u Andrićgradu. U crkvi svetog proroka Ilije u Sokocu na svetosavskoj akademiji učenici centralne osnovne škole kazivali su žitije o svetom Savi.

Članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i Svetosavske omladinske zajednice krsnu slavu obilježili su liturgijom i lomljenjem slavskog kolača u hramu Uspenija presvete Bogorodice u Brčkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije