Gradovi

Otvoren sajam ručnih radova

NOVI GRAD - U organizaciji Udruženja građana "DON" iz Prijedora danas je u Novom Gradu otvoren sajam ručnih radova.

Sajam je dio projekta pod nazivom "Obuči sebe da pomogneš drugima" koji "DON" realizuje u okviru UNDP-ovog projekta "Jačanje lokalne demokratije", koji finansira  Evropska  unija iz IPA fondova.

Projekt-menadžer Željko Marić naveo da stanovnici Novog Grada danas mogu vidjeti rezultate jednog od programa cjeloživotnog učenja tokom kojeg su nezaposlene žene obučene za izradu upotrebnih i ukrasnih predmeta od platna, drveta i stakla.

"Obuka je trajala tri mjeseca, a obuhvatala je edukaciju i praktičnu primjenu naučenih lekcija o izradi suvenira vezom, dekupaž tehnikom i pirografijom, te izradu suvenira i ukrasa od stakla i sušenog cvijeća", rekao je Marić.

U okviru pomenutog projekta osnovano je Udruženje žena "Zlatne ruke" koje radi od 23. decembra prošle godine i okuplja 16 nezaposlenih žena.

Predsjednik Udruženja Milja Blagojević rekla je da se članovi okupljaju dva puta sedmično.

"Materijal za izradu izloženih predmeta dobili smo u sklopu projekta, a planiramo da prodajom suvenira i ukrasa obezbijedimo sredstva za nastavak rada", istakla je Blagojevićeva.

Osim toga, u planu je da Udruženje organizuje i radionice za žene zainteresovane da ovladaju tehnikama izrade ukrasnih predmeta.

U prvom dijelu projekta "Obuči sebe da pomogneš drugima" u Novom Gradu je 16 nezaposlenih žena obučeno za njegovateljice, od koji je jedna našla zaposlenje u NJemačkoj, a četiri su sebi u Novom Gradu obezbijedile angažman i brinu se o starim licima.

Sajam ručnih radova u Novom Gradu trajaće dva dana, a članovima Udruženja žena "Zlatne ruke" danas će biti uručene i potvrde o završenoj obuci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije