Gradovi

Otvorena Ginekološka ambulanta u Novom Gradu

Otvorena Ginekološka ambulanta u Novom Gradu
Foto: N.N. | Otvorena Ginekološka ambulanta u Novom Gradu

NOVI GRAD - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić danas je sa načelnikom opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom i direktorom Doma zdravlja Zoranom Rađenovićem otvorio Ginekološku ambulantu u Domu zdravlja u ovom mjestu.

Bogdanić je rekao da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske uložilo dva miliona KM u zdravstvo i socijalnu zaštitu u Novom Gradu.

"Očekivanja su veća, kao i potrebe. Mi ćemo i u narednom periodu podržati Dom zdravlja koji je bio oštećen u ugovoru sa Fondom zdravstvene zaštite, ali oni, uz dobru organizaciju i svesrdnu podršku načelnika opštine, uspijevaju da pružaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu", rekao je Bogdanić.

On je dodao da će podrška biti nastavljena i u narednom periodu, jer je Domu zdravlja neophodno sanitetsko vozilo.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača kaže da je u ovogodišnjem opštinskom budžetu za opremanje Ginekološke ambulante obezbijeđeno 30.000 KM.

"Od 2010. godine, kada je prestalo sa radom porodilište, ugašena je i ginekološka služba u Domu zdravlja i postojala je samo u privatnoj praksi. Danas, imamo savremenu ambulantu koja može da pruži zadravstvenu zaštitu žena", rekao je Drljača.

Direktor Doma zdravlja Zoran Rađenović rekao je da je ovoj zdravstvenoj ustanovi nedostajala Ginekološka ambulanta za zaokruživanje usluga zdravstvene zaštite.

"Pacijenti sada imaju kompletnu uslugu zdravstvene zaštite od pedijatrije, ginekologije, porodične medicine i centara za bazičnu rehabilitaciju i za mentalno zdravlje", rekao je Rađenović.

Specijalista ginekologije i akušerstva Duško Ćurguz rekao je da je otvaranje ambulante prilika da se više pažnje posveti zdravlju žena jer je jedan od ciljeva primarne zdravstvene zaštite prevencija i rano otkrivanje premalignih i malignih stanja grlića materice koji je sve veći problem u poslednje vrijeme.

Koordinator kvaliteta zdravstvene zaštite u Domu zdravlja Vladana Dakić je rekla da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi završen proces sertifikacije i akreditacije 10 timova porodične medicine, centara za mentalno zdravlje i za bazičnu rehabilitaciju što je doprinijelo unapređenju sigurnosti i kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite.

Ona je navela da je u proteklom periodu, uz podršku resornog ministarstva i opštine završena adaptacija Službe za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku, digitralizacija analognog RTG aparata, opremanje stomatološke ordinacije, a nabavljeni su uređaji za Službu hitne medidicinske pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije