Gradovi

Otvorena etno-kuća u Podrašnici kod Mrkonjić Grada (FOTO)

Otvorena etno-kuća u Podrašnici kod Mrkonjić Grada (FOTO)
Otvorena etno-kuća u Podrašnici kod Mrkonjić Grada (FOTO)

MRKONJIĆ GRAD - Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić danas je u selu Podrašnica kod Mrkonjić Grada svečanim presijecanjem vrpce u upotrebu predala prvu etno-kuću na području ove opštine, u kojoj će biti izloženi brojni suveniri kao simboli mrkonjićkog kraja.

Sredstva za izgradnju i uređenje etno-kuće ukupne vrijednosti 37.000 KM obezbijedili su Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske - 32.000 KM i opština Mrkonjić Grad - 5.000 KM.

Etno-kuća data je na korištenje Udruženju žena "Naša žena" iz Podrašnice, koje dugi niz godina sakuplja stare predmete, bavi se proizvodnjom domaće hrane, izradom raznih suvenira, heklanjem, tkanjem i pletenjem.

Aničićeva kaže da će etno-kuća biti otvorena za sva druga udruženja i nevladine organizacije sa područja opštine koje se bave promocijom turizma.

"Podrašnica je u blizini turističkih mjesta Balkane i Zelenkovca i služiće svim udruženjima sa područja opštine koji njeguju tradiciju i kulturu ovog kraja. Dugo smo se spremali za ovaj projekat i dobili smo zaista lijepo uređenu i opremljenu etno-kuću", navela je Aničićeva.

Ona je naglasila da vjeruje da će se Udruženje žena "Naša žena" domaćinski ponašati i da će etno-kuća biti bogata sadržajima.

"Predajemo im kuću na upravljanje i korištenje, a zajedno ćemo se truditi da unapređujemo sadržaje i da ovo postane mjesto gdje će svraćati turisti i gdje će moći da kupe suvenire", rekla je Aničićeva i zahvalila svima koji su doprinijeli da se jedan ovakav projekat realizuje.

Predsjednik Udruženja "Naša žena" Borjana Janković rekla je da je Podrašnica i u staroj Jugoslaviji bila prepoznatljiva kao potencijal za seoski turizam.

"Drago mi je da smo dobili ovaj objekat jer ćemo sačuvati našu tradiciju, etno-proizvode i starine koje nas posjećaju na naše korijene. Turizam će donijeti dobro i pojedincu i društvu", navela je Jankovićeva.

Izgradnju etno-kuće realizovala je Agencija za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad u cilju obogaćivanje turističke ponude u opštini kao i njen dalji razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije