Gradovi

Otvorena istraga: Iz dobojskog budžeta kupovali glasove penzionera?

Otvorena istraga: Iz dobojskog budžeta kupovali glasove penzionera?
Otvorena istraga: Iz dobojskog budžeta kupovali glasove penzionera?

DOBOJ - Mjesec dana nakon što je 2.000 dobojskih penzionera dobilo po 50 KM iz gradskog budžeta, pokrenuta je istraga zbog sumnje da je SDS tako kupovao glasove.

Po nalogu Okružnog tužilaštva Doboj, istragu sprovodi ovdašnja policija koja je dobila zadatak da nakon krivične prijave NN lica za zloupotrebu službenog položaja u svrhu prikupljanja glasova za lokalne izbore u Doboju, prikupi podatke o javnom pogovaranju, kao i snimak koji je objavio RTRS.

"Po dostavljenim potrebnim obavještenjima u vezi s navedenim biće odlučeno o daljem toku postupka u predmetnom slučaju", navode u ovom tužilaštvu, ne otkrivajući ko je obuhvaćen istragom.

"Vodi se istraga i o tom događaju, ali ja sam već i ranije rekao da o istragama koje se vode nećemo davati nikakve dalje komentare do njihovog okončanja", izjavio je Dragan Prodanović, načelnik CJB Doboj.

Na snimku koji je objavljen između ostalog se može čuti kako tokom podjele novca u sali Centra za kulturu i obrazovanje predsjednik ovdašnjeg Udruženja penzionera Rajko Gligorić sugeriše najstarijim Dobojlijama kome da se "oduže" za jednokratnu novčanu pomoć koji su dobili.

"Glasajte prema svojoj savjesti i prema svojoj volji, ali moje lično opredjeljenje je uvijek bilo: ko je pomogao penzionerima, treba da pomognemo i mi njemu. To je čisto, pošteno, što kažu čistog obraza i ne stidimo se nikoga", poručio je penzionerima Gligorić, koji se kasnije pravdao da je njegovo obraćanje pogrešno protumačeno.

Podjeli sredstava prisustvovao je tada SDS-ov kandidat, sada gradonačelnik Obren Petrović, koji je lokalnim medijima izjavio da je novac planiran budžetom za 2016. godinu i da se radi o 100.000 KM.

"Sada pravimo nacrt budžeta i još veća sredstva planiramo zato što ljudi stvarno teško žive i ne mogu plaćati ni režijske troškove. Doći ćemo u situaciju da penzioneri neće moći da plaćaju troškove za struju, grijanje, vodu", izjavio je Petrović ovdašnjim medijima polovinom septembra.

Dok je dijeljen budžetski novac, podmladak SDS-a je fotografisao cijeli događaj, koji je potom publikovao na svojoj Facebook stranici, a gotovinsku isplatu novca iz plave koverte pratila su i SDS-ova stranačka obilježja.

Prilikom podjele novca predsjednik Udruženja penzionera je kazao da su od ukupno 10.000 penzionera "pomoć dobili najugroženiji", a spiskove su sačinili predsjednici mjesnih udruženja.

Dan nakon što je u medijima objavljeno da su penzioneri dobili po 50 KM, prostorije Udruženja su opsjedali nezadovoljni članovi, koji su se žalili da novac nisu dobili samo penzioneri koji se liječe od najteže bolesti i koji imaju najniža primanja, što su bili uslovi, nego i penzioneri koji imaju sasvim solidna primanja, ali su "podobni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije