Gradovi

Otvorena laboratorija za ispitivanje municije: Moderne metode za veću bezbjednost

Otvorena laboratorija za ispitivanje municije: Moderne metode za veću bezbjednost
Foto: N.N. | Otvorena laboratorija za ispitivanje municije: Moderne metode za veću bezbjednost

DOBOJ - Stabilnost baruta u municiji uskladištenoj u kasarnama Oružanih snaga BiH ubuduće će se ispitivati sa dvije nove metode, koje će povećati bezbjednost municije, ali i stanovništva koje živi u blizini skladišta u kojima se ona nalazi, poručeno je na otvaranju laboratorije za ispitivanje hemijske stabilnosti baruta.

"To je metoda hemijskog ispitivanja na TLC-u ili tankoslojna tomatografija pod visokim pritiskom, a druga metoda koja prati ovu prvu jeste metoda VST, vakuum stabiliti test, koja nam objašnjava koliko određeni uzorak baruta ispušta gasova, nitro gasova... Prva metoda tiče se određivanja direktnog sadržaja samog stabilizatora u barutu. To je osnovna informacija na osnovu koje mi procjenjujemo životni vijek baruta", kazao je potporučnik Namir Halilović, prvi načelnik oficir Oružanih snaga BiH.

On je dodao da je barut u posljednje četiri godine ispitivan jednom, ne toliko pouzdanom metodom.

Laboratorija se nalazi u kasarni OS BiH u dobojskom prigradskom naselju Bare, a ista je rezultat zajedničkog projekta koji su realizovali Ministarstvo odbrane BiH i Misija OEBS-a u BiH.

"Vrijednost ovog projekta je ukupno 1,6 miliona evra, a laboratorije je 360.000 evra, jer ovo je najmodernija laboratorija u regionu, pa može se reći i u Evropi", izjavio je Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Aleksander Čupligin, zamjenik šefa Misije OEBS-a u BiH, rekao je da će ova laboratorija omogućiti donošenje odluka zasnovanih na boljim informacijama i naučnim činjenicama.

"Današnji događaj predstavlja još jedan konkretan rezultat našeg rada na povećanju kapaciteta ove države u oblasti kontrole naoružanja", rekao je Čupligin.

U okviru projekta "Safe up", kojim se želi unaprijediti bezbjednost vojne infrastrukture, odnosno skladišta municije, u kasarni u Doboju je otvoreno i skladište uzoraka baruta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije