Gradovi

Pale: Obilježavanje Dana opštine i krsne slave

Pale: Obilježavanje Dana opštine i krsne slave
Pale: Obilježavanje Dana opštine i krsne slave

PALE - Opština Pale danas obilježava Dan opštine i krsnu slavu - Veliku Gospojinu.

Na Centralnom spomen-obilježju poginulim srpskim borcima vijence su položili opštinski zvaničnici, predstavnici grada Istočno Sarajevo, Boračke organizacije i Crvenog krsta.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je novinarima da je od prošle slave do sada urađeno mnogo infrastrukturnih projekata i kao primjer naveo je rekonstrukciju Centralnog spomen-obilježja na kojem je urađen mozaik grba Nemanjića i spomenik je obložen mermerom.

Radovi će biti nastavljeni naredne godine, a do sada je za njih izdvojeno 30.000 KM.

Kovačević je istakao da će na spomeniku biti ispisana imena svih poginulih boraca sa područja opštine Pale.

"Prošao nam je i projekat u `Vodama Srpske` od 500.000 KM za rekonstrukciju dijela korita rijeke Miljacke. Izgradili smo i Studentski trg koji je sinoć svečano otvoren", istakao je Kovačević i dodao da se ulagalo i u druge dijelove opštine.

On je istakao da ova lokalna zajednica vodi aktivnu socijalnu politiku, jer zajedno sa Vladom Republike Srpske redovno isplaćuje tranše za Centar za socijalni rad.

Prema njegovim riječima, sačuvana je finansijsku stabilnost opštine, što je bilo veoma teško i iziskivalo velike napore.

Kovačević je najavio da će biti nastavljeno sređivanje grada, odnosno da je planirana izgradnja kružnog toka u Ulici Nikole Tesle, ali i mnogi drugi infrastrukturni projekti.

On je dodao da će na Јahorini u oktobru "krenuti" ruska investicija u vrijednosti oko 50 miliona KM, što treba da bude jedan od osnovnih podsticaja privredi ove opštine, jer će lokalne firme obavljati građevinske radove.

Tokom Gospojinskih svečnosti za večeras je planirano otvaranje Memorijalnog košarkaškog turnira "Bogdan Boća Lučić" na sportskom terenu na stanici Pale.

Na Јahorini će sutra biti otvoren fudbalski turnir "Piksi kup 2015", a u večernjim časovima je planirano otvaranje Јezičkog centra "In" i manifestacije "Paljansko ljeto 2015", kao i zatvaranje “Јahrina film festivala“.

Za nedjelju, 30. avgusta, planirano je da u naselju Obilićevo svečano bude puštena u rad Fabrika za proizvodnju namještaja "Perić enterijeri", dok je otvaranje izložbe ikona Marije Davidović i Duhovno poetsko veče monaha Serafima predviđeno za večernje sate u Kulturnom centru.

Gospojinske svečanosti biće završene 31. avgusta u 19.00 časova monodramom Ljube Božovića "Vuk Stefanović Karadžić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije