Gradovi

Panić: Za pet godina, Stanari među 10 najrazvijenijih opština

Panić: Za pet godina, Stanari među 10 najrazvijenijih opština
Panić: Za pet godina, Stanari među 10 najrazvijenijih opština

STANARI - Kandidat SNSD-a za prvog načelnika opštine Stanari Dušan Panić rekao je Srni da će za pet godina ova lokalna zajednica biti među 10 najrazvijenijih u Republici Srpskoj, jer ima sve preduslove - novac, infrastrukturu, privredu, obrazovanje i preduzetne ljude.

Panić je naglasio da SNSD ima pripremljenu strategiju razvoja opštine, te da njeno formiranje kao zaokružene cjeline isključivo zavisi od priliva novčanih sredstava.

"Okosnicu privrednog razvoja ovog područja čini EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari /EFT-RiTE/ koja sa probnim radom počinje krajem godine i od koje se očekuje zapošljavanje radnika i koncesione naknade", istakao je Panić.

Ukoliko bude izabran za načelnika, Panić je obećao da će budžet opštine, koji prema Studiji izvodljivosti za tekuću godinu iznosi oko 5.000.000 KM, biti razvojni i u tom pravcu izdvajaće se i do 80 odsto sredstava.

On je rekao da su razvojni programi pripremljeni i da ih samo treba realizovati po okončanju konstituisanija opštinskih organa, nakon lokalnih izbora 1. februara.

 "Poštujući ekološke standarde, proporcionalno će biti ulagano u razvoj svih grana proizvodnje, od mašinske i elektro industrije do poljoprivrede i prerade drvnih asortimana", najavio je Panić.

 Prema njegovim riječima, praviće se uređene industrijske zone, a opština će investitorima, čija se sredstva očekuju, tokom prve godine izdvajati stimulativne grantove po zaposlenoom radniku.

"Očekujem da će se na ovom području svake godine otvarati do tri proizvodna pogona u realnom sektoru", naveo je Panić, koji je obećao da će do kraja avgusta u realnom sektoru biti zaposleno 85 ljudi, dok će dodatnih 70 biti zaposleno do kraja godine.

On je naveo da su na izradi regulacionog, prostornog i urbanističkog plana opštine Stanari, koji će biti implementiran po konstituisanju opštinskih organa, angažovani kompetentni stručnjaci sa priznatih instituta i obrazovnih ustanova.

Govoreći o putnoj infrastrukturi, Panić je rekao Srni da se od 58 kilometara kategorisanih puteva - 28 mora modernizovati i to će biti realizovano tokom naredne tri godine.

On je istakao da je na području opštine evidentirano oko 400 kilometara nekategorisanih puteva, čije uređenje će se odvijati postepeno.

 

Panić je naglasio da će se i kapaciteti postojećeg Dom zdravlja proširiti, te najavio da će, pored dva postojeća tima porodične medicine biti formirana još četiri uz odgovarajuće specijalističke službe.

 On je ocijenio da, u ovom trenutku, građanima Stanara treba načelnik koji ima bolju prohodnost prema republičkim institucijama.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine naveo je da su 1. februara prijevremeni izbori i da do redovnih lokalnih izbora 2016. godine predstoji mnogo posla koji iziskuje i politički konsenzus lokalnih stranaka.

"Predstoji nam mjesec dana za konstituisanje lokalne skupštine koja će brojati 15 odbornika, nakon čega slijedi konstituisanje opštinske administracije. SNSD ima pripremljenu strategiju da u roku od 60 dana formira modernu i informatički uvezanu administrativnu službu", istakao je Panić.

On je pojasnio da je riječ o maloj administraciji sa 15 zaposlenih od predviđenih 30, koji će zadovoljiti sve neophodne evropske standarde. Govoreći o sukcesiji imovine i međusobnih potraživanja opštine Stanari sa gradom Doboj, Panić je rekao da očekuje korektan pristup tom problemu, a u suprotnom ići će se na arbitražu.

"Ne želimo preuzimati dugove grada. U diobnom bilansu sa ovog područja je u Doboj otišlo više od milion KM, a iz grada na ovu teritoriju ništa, izuzev u izbornim godinama kada se na Stanare gledalo samo kao na glasačku mašineriju", naglasio je Panić.

Navodeći da opština Stanari obuhvata 13 sela sa oko 11.000 stanovnika, te da je, prema evidenciji, na zadnjim izborima u centralni birački spisak bilo upisano 7.946 birača, Panić ističe da SNSD-u isključivo pripadaju zasluge za obnavljanje statusa opštine Stanari.

Ukidanje statusa opštine 31. januara 1960. godine, označava i početak stagnacije ovog područja, koje je do tada imalo razvijenu komunalnu infrastrukturu, privredni, sportski i kulturni život.

Tokom proteklih 55 godina, stanovništvo je pokretalo mnogobrojne inicijative da povrati pređašnji status, koji je realizovan 9. avgusta 2014. godine.

"Iako su predočene ozbiljne studije opravdanosti, ozbiljniji pokušaji da se povrati oduzeti staus opštine inicirani 1965, 1989, 1996. i 2006. godine nisu bili prihvaćeni", naglasio je Panić.

Dolaskom EFT-a grupe, kaže on, stvorili su se povoljniji ekonomski uslovi, te je 2013. godine ponovo pokrenuta inicijativa za vraćanje statusa opštine.

"Zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je prepoznao zahtjeve građana, iskoristio svoje ustavno pravo i Narodnoj skupštini Republike Srpske predložio Nacrt zakona o osnivanju opštine

Stanari, ubrzana je zakonska procedura, koja bi trajala najmanje tri godine", istakao je Panić.

Narodna skupština je Nacrt zakona o osnivanju opštine Stanari usvojila 9. avgusta 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije