Gradovi

Parastos žrtvama ustaškog pokolja u Trebinju: Da se zlo ne zaboravi

Parastos žrtvama ustaškog pokolja u Trebinju: Da se zlo ne zaboravi
Foto: Ilustracija | Pomen i parastos žrtvama ustaškog pokolja u trebinju: Da se zlo ne zaboravi

TREBINJE - Danas je u trebinjskom prigradskom naselju Pridvorci obilježena sedamdeset šesta godišnjica ustaškog pokolja, u kome je zvjerski ubijeno 13 uglednih Srba ovoga kraja i bačeno u Pridvoračku jamu.

U neposrednoj blizini jame je prije 11 godina sagrađena Spomen kapela, sa imenima svih žrtava, gdje je, u prisustvu rodbine žrtava, Gradskog boračkog odjeljenja, predstavnika Socijalističke partije RS GO Trebinje i građana Trebinja, služen pomen i Sveta liturgija.

Pokolj je, kako kažu potomci žrtava i stariji mještani Pridvoraca, počinjen u noći između 23. i 24. juna 1941. kada su ustaše, mahom komšije Bošnjaci, pohvatale goloruke ugledne trebinjske domaćine koji su im vjerovali, pa ih zvjerski pobili iznad Pridvoračke jame i tu pobacali, dok su sa jame uspjeli da pobjegnu Vule Vlačić, Jefto Škoro i Vaso Popovčević.

Oni su, kako svjedoče potomci žrtava, o zločinu i namjerama ustaša cijelu tu noć obavještavali ostale mještane ovog kraja i, kako je i uklesano na spomen ploči ispred kapele, “svojim glasom spriječili nastavak širenja zločina”.

Pridvorački mučenici su 6. oktobra 1941. godine, po odobrenju italijanske komande, sahranjeni u Pravoslavnom groblju Podgljivlje, a jedinstvena želja njihovih potomaka je da se na tom mjestu podigne zajedničko spomen-obilježje.

Spomen kapela je odignuta uz pomoć  mještana ovog i susjednih sela, te prilozima građana Trebinja i uz pomoć  Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije