Gradovi

"Pauk" u Prijedoru u funkciji do kraja oktobra

"Pauk" u Prijedoru u funkciji do kraja oktobra
"Pauk" u Prijedoru u funkciji do kraja oktobra

PRIJEDOR - Pauk vozilo na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor trebalo bi da bude u funkciji do kraja idućeg mjeseca, rekao je generalni sekretar Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske Ranko Babić.

"To ne znači da će krenuti masovno uklanjanje vozila, nego će se vozila uklanjati s onih mjesta na kojima smetaju normalnom odvijanju saobraćaja, a pomagaćemo policiji kad isključe pijane vozače i pošalju ih na triježnjenje, da njihova vozila prevezemo do policijske stanice", rekao je Babić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je prijedorski "Autotransport" obavio defektažu vozila, da je sa serviserima dogovoreno da ga osposobe i da će AMS Republike Srpske uložiti novac u osposobljavanje tog vozila nakon što je Vlada Republike Srpske donijela Odluku o prenosu prava vlasništva bez naknade nad jednim specijalnim vozilom "pauk" sa dizalicom sa MUP-a na AMS.

"Vozilo je u lošem stanju i stoji već godinama, ali je u mnogo boljem stanju nego što smo očekivali", rekao je Babić.

On je dodao da će se AMS o načinu upotrebe i cijeni usluge dogovoriti sa gradskom upravom Prijedor i CJB-om Prijedor i da će, osim grada Prijedora, ovo pauk vozilo pokrivati i opštine Oštra Luka, Novi Grad, Kostajnica, Krupa na Uni i Kozarska Dubica.

Tako će prijedorska regija nakon punih pet godina ponovo dobiti pauk službu.

Još 2009. godine MUP Republike Srpske je u skladu sa Akcionim planom za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize odlučilo da proda dva specijalna vozila "pauk", za šta je Vlada dala saglasnost.

I pored više pokušaja prodaje, nije bilo zainteresovanih kupaca, a prema knjigovodstvenoj vrijednosti iz 2008. godine, vozila nisu imala iskazanu vrijednost i neuspjela prodaja i neupotreba su dodatno umanjila njihovu vrijednost.

Formiranjem Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor 1. novembra 2013. godine ponovo su pokrenute inicijative za rješavanje problema funkcionisanja specijalnog vozila "pauk", a gradska uprava izjasnila se da odustaje od ponude za preuzimanje tog vozila.

"Dodatnim angažovanjem rukovodnih radnika CJB Prijedor ukazala se mogućnost da se ostvari saradnja sa AMS Republike Srpske, to jest da AMS preuzme vozilo, osposobi ga i stavi u funkciju, kako za svoje, tako i za potrebe MUP-a", navedno je u saopštenju.

Odluku o prenosu prava vlasništva nad jednim specijalnim teretnim vozilom "pauk" sa dizalicom sa MUP-a na AMS Vlada je donijela je na sjednici održanoj 11. septembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije