Gradovi

Pčeralima donirane košnice

Pčeralima donirane košnice
Foto: Srna | Pčeralima donirane košnice

TREBINJE - Agrarni Fond grada Trebinja podijelio je danas 20 paketa od po pet košnica pčelarima početnicima iz Trebinja, a uskorio slijedi i podjela isto toliko košnica za još 20 pčelara.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina istakao je da je ovaj fond za cjelokupan projekat izdvojio oko 20.000 KM, odnosno da je pomoć za svakog pčelara oko 500 KM.

On je naveo da su košnice dobili pčelari koji imaju od jednog do 20 pčelinjih društava, napominjući da su morali biti članovi nekog pčelarskog udruženja u Trebinju.

"Na ovaj način smo željeli da pomognemo pčelarima koji tek počinju da se bave pčelarstvom i imaju manji broj košnica", rekao je Dutina i istakao da će sličnih projekata biti i u narednom periodu.

Dutina je napomenuo da se na javni poziv iz prošlog mjeseca prijavilo 37 pčelara početnika, od kojih šest nije ispunjavalo uslove, jer su ranije dobijali pomoć fonda.

"Biće podijeljeno dva puta po 20 paketa, a u narednom periodu podijelićemo još 20 paketa košnica za 11 trebinjskih pčelara koji su ispunili uslove prethodnog poziva i devet koji ispune uslove javnog poziva koji ćemo raspisati", objasnio je Dutina.

On je rekao da će Agrarni fond organizovati i radionicu o pčelarenju, jer je cilj da se pčelarstvo i dalje razvija u Trebinju, pošto je med jedan od prepoznatljivih brendova Hercegovine.

Trebinjski pčelari su zahvalili Agrarnom fondu na pomoći, ističući da im mnogo znače ovakve donacije za koje ne moraju imati dodatne troškove.

Neđo Cerovina, koji ima pet pčelinjih društava, ističe da mu je današnja donacija dobrodošla da proširi pčelinjak i da mu je ovo prva pomoć koju dobija od nekog.

Prema riječima Aleksandra Gajića, oca petoro djece, njegova porodica je počela nedavno da pčelari.

"U početku je malo teško, ali trudom i uz ovu današnju pomoć imamo šansu da nastavimo započeto i umnožavamo broj društava", rekao je Gajić.

Košnice za pčelare uradila je trebinjska stolarska radionica.

Agrarni fond grada Trebinja čestim donacijama želi da pomogne razvoj poljoprivrede na području Trebinja, a prije nekoliko dana pozvali su sve poljoprivrednike da se jave ukoliko su zainteresovani da im se besplatno zemlja obradi, kosi trava i balira uz pomoć traktora koji je nedavno Fond nabavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije