Gradovi

Pikaso na stalnoj izložbi

Pikaso na stalnoj izložbi
Pikaso na stalnoj izložbi

KOZARSKA DUBICA - Litografija slavnog španskog slikara Pabla Pikasa "Glava muškarca" biće izložena u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici od sutra, u okviru stalne postavke legata narodnog heroja Boška Šiljegovića.

Izložbu će sutra u 19.00 časova otvoriti načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, a očekuje se da otvaranju prisustvuje i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Direktor Narodne biblioteke u Kozarskoj Dubici Danijela Balaban potvrdila je da je stalna postavka Šiljegovićevog legata organizovana povodom obilježavanja 50 godina od osnivanja biblioteke u toj opštini.

Postavka će obuhvatiti knjige, časopise, umjetničke slike i grafike iz zavičajne zbirke i legata narodnog heroja Boška Šiljegovića, koji je u posjedu biblioteke u Kozarskoj Dubici od 1988. godine, a sadrži 2.343 monografske publikacije, 2.419 serijske publikacije, dvije umjetničke slike, 46 grafika i plaketu AVNOJ-a.

Autentičnost slike "Glava muškarca" poznatog španskog slikara utvrđena je ekspertizom istoričara umjetnosti Danke Damjanović.

Sliku je umjetnik stvorio 1964. godine, rađena je tehnikom lavirani tuš, a njene dimenzije su 60 sa 50 centimetara. To djelo u Kozarskoj Dubici stoji decenijama.

Izložba legata biće otvorena do 28. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije