Gradovi

Pljušte nagrade, a podrške nema

Pljušte nagrade, a podrške nema
Pljušte nagrade, a podrške nema

TREBINJE - Inovatori u istočnoj Hercegovini nisu stimulisani, iako, kako kažu, samo u Trebinju ima minimalno pet inovacija koje bi se mogle proizvoditi na svjetskom tržištu.

Nedostaju stimulacije šire zajednice koje bi reklamirale ove proizvode, finansirale prototipsku proizvodnju i pomogle vlasnicima ovih patenata da njihov proizvod nađe investitora. Ovo je zaključeno na godišnjoj sjednici Skupštine Udruženja inovatora istočne Hercegovine, na kojoj su članovi Udruženja sumirali rezultate u prethodnoj godini.

"U proteklih 13 godina, koliko postoji društvo, dobili smo 81 međunarodno priznanje na internacionalnim sajmovima, od čega je blizu polovina priznanja mojih, ali nikada ni ja ni kolege nismo dobili adekvatnu podršku za pravu promociju ili za eventualnu masovnu proizvodnju makar jednog od ovih proizvoda", kaže Borko Babalj, predsjednik Udruženja inovatora istočne Hercegovine.

On dodaje da su sredstva od resornog ministarstva i lokalne zajednice nedovoljna i za odlaske na međunarodne sajmove, a kamoli za neka prototipska izdanja nekog  nagrađenog proizvoda.

Babalj trenutno radi na protipu još jedne inovacije koju sam planira direktno poslati u jednu evropsku fabriku na pregled i eventualni otkup patenta.

Najmlađi inovator u Udruženju, Bilećanin Zoran Samardžić, student Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju, ima samo 19 godina, a već je konstruisao protočnu mini-hidrocentralu koja u Berkovićima proizvodi 12 volti struje niskonaponske mreže i električnom energijom već snabdijeva bakinu kuću. Kaže da planira uraditi i jedan pretvarač da podigne sistem na viši nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije