Gradovi

Počela izborna tišina u Stocu

Počela izborna tišina u Stocu
Počela izborna tišina u Stocu

STOLAC - U opštini Stolac počela je izborna tišina uoči sutrašnjih ponovljenih lokalnih izbora u toj opštini.

Izborna tišina počela je jutros u 7.00 časova, a trajaće do sutra u 19.00 časova kada će biti zatvorena biračka mjesta.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić rekla je da je sve spremno da sutra u Stocu budu održani ponovljeni lokalni izbori.

Na lokalnim izborima u Stocu sutra će od 7.00 do 19.00 časova biti otvorena 24 biračka mjesta na kojima pravo glasa imaju 11.404 birača, od kojih 10.012 redovnih.

Hadžiabdićeva je podsjetila da su ranije otpremljeni glasački listići za 1.321 birača registrovanog za glasanje putem pošte van BiH.

"Glasački listići iz inostranstva biće primani 10 dana nakon održanih izbora, a prilikom njihovog brojanja u obzir će biti uzeti oni koji budu poslati najkasnije 19. februara", rekla je Hadžiabdićeva.

Na listiću za načelnika opštine Stolac birači će odlučivati između aktuelnog načelnika i kandidata HDZ-a BiH Stjepana Boškovića, te kandidata SDF Mate Komšića, dok se na listiću za opštinsko vijeće nalazi 68 kandidata iz 14 političkih subjekata.

Hadžiabdićeva je navela da je CIK BiH usvojio instrukciju o nadgledanju i koordinisanju izbora u Stocu, koje će pratiti 25 ovlašćenih službenika CIK-a na 24 biračka mjesta i u Opštinskoj izbornoj komisiji.

Ona je izrazila nadu da će ponovljeni izbori u opštini Stolac proteći u najboljem redu, ističući da je ostvarena dobra saradnja sa svim nadležnim u toj opštini.

Hadžiabdićeva je navela da je provjerama utvrđeno da se na biračkom spisku nalaze imena 143 umrla lica, koja će biti posebno obilježena da ne bi bilo manipulacija prilikom izbora.

Izborni proces u Stocu prekinut je 2. oktobra, na dan kada su održani lokalni izbori u cijeloj BiH, zbog incidenata na biračkim mjestima.

Centralna izborna komisija BiH skinula je sa kandidatske liste za načelnika opštine Stolac Selmira Kaplana, te kandidate za Opštinsko vijeće Damira Mahmutćehajića, Ahmeta LJubovića i Božu Raguža, a ove odluke potvrdilo je i Apelaciono odjeljenje Suda BiH.

Sud BiH potvrdio je i odluku CIK-a o smjeni opštinske izborne administracije u opštini Stolac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije