Gradovi

Počela rekonstrukcija gradskog vodovoda

BRATUNAC - U Bratuncu je danas počela realizacija projekta sanacije i rekonstrukcije gradskog vodovoda, što je, prema riječima načelnika opštine Nedeljka Mlađenovića, najveća investicija na području ove lokalne zajednice u posljednjih 40 godina.

Projekat se realizuje u skladu sa ugovorom koji je opština sredinom decembra potpisala sa firmom "Buk promet" iz Bijeljine - izvođačem radova, čija je ukupna vrijednost 5.291.500 KM.

"Polovina iznosa obezbijeđena je kreditnim zaduživanjem opštine, grant Evropske komisije je 1.916.700 KM, a 15 odsto vrijednosti ukupne investicije procijenjeni su dosadašnji radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže, izvođeni u prethodnih nekoliko godina", pojasnio je Mlađenović.

Počele su pripreme za prespajanje i instalisanje privremene površinske vodovodne mreže na pojedinim lokalitetima, gdje će se prvo mijenjati cjevovod, i ta mreža će koristiti potrošačima za snabdijevanje vodom dok ne bude zamijenjena postojeća primarna i veliki dio sekundarne mreže.

Rok za završetak radova je 16 mjeseci.

"Ovim projektom predviđena je zamjena 30 kilometara primarne i još toliko sekundarne vodovodne mreže, ugradnja vodomjera, rekonstrukcija pumpne stanice i glavnog rezervoara bratunačkog vodovoda u Bjelovcu, kao i ugradnja sistema za automatsko upravljanje i nadzor nad sistemom gradskog vodovoda", naveo je Mlađenović.

Projektom je predviđeno i opremanje određenim sredstvima za rad Komunalnog preduzeća "Rad" koje gazduje ovim vodovodom.

Direktor "Rada" Radenko Vasić rekao je da na vodozahvatu bratunačkog vodovoda ima vode za grad od oko 50.000 stanovnika, ali da su gubici vode na mreži oko 60 odsto kapaciteta, i da će realizacijom ovog projekta biti riješen problem tih gubitaka, unaprijeđen sistem vodosnabdijevanja, zamijenjene kancerogene azbestne cijevi i renovirani i uređeni rezervoari.

To će, prema Vasićevim riječima, omogućiti dugoročno kvalitetno snabdijevanje Bratunca vodom iz gradskog vodovoda na koji je priključeno oko 3.100 domaćinstava, te privredni subjekti i ustanove sa područja ove opštine.

Projektom je predviđeno da rekonstruisani vodovod za 50-ak godina riješi pitanje vodosnabdijevanja ovog mjesta, jer kapacitet vodovoda će omogućiti priključivanje novih potrošača i podmirivanje potreba za vodom četiri puta više stanovnika od broja sadašnjih korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije