Gradovi

Pogledajte Trebinje iz objektiva jedne Amerikanke (FOTO)

Pogledajte Trebinje iz objektiva jedne Amerikanke (FOTO)
Pogledajte Trebinje iz objektiva jedne Amerikanke (FOTO)

TREBINJE - Amerikanka Babs Perkins, nekada profesionalni kuvar, danas fotograf i pisac, na svojim fotografijama zauvijek je dokumentovala način života u Trebinju, a po vlastitom priznanju zaljubljena u taj hercegovački grad uvijek mu se iznova vraća.

Fotografijom je počela da se bavi od 2012. godine kada je pročitala  članak o tome kako se pripremaju sirevi u Francuskoj, zbog čega i tema njenih fotografija jesu načini pripremanja hrane. 

„Fokusirala sam se naročito na BiH i Srbiju, iako sam bila i u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Bugarskoj i Rumuniji. Osjećam afinitet prema Trebinju i ne mogu da objasnim zašto, ali sam se „zaglavila“ u BiH koja ima izvanredne prirodne resurse za proizvodnju hrane“, kaže ona.

Nepokretna i jedva živa, ova Amerikanka, zahvaljujući snazi duha, porodici i prijateljima pobijedila je nepobjedivo. Poslije teške saobraćajne nesreće bila je u invalidskim kolicima i morala ponovo da uči da hoda.

 „Putovanja su moja prva ljubav. Oduvijek sam voljela da upoznajem nova mjesta, ljude, kulturu, hranu. Već 15 godina se bavim fotografijom, profesionalno posljednjih šest. Pišem čini mi se otkad znam za sebe. Napisala sam dosta knjiga o kuvanju, objavila brojnu gastronomsku literaturu, u kuvarima objedinila različite recepte“, priča ona o sebi za Radio Trebinje. 

Babs Perkins je iz jednog malog gradića između Njujorka i Bostona, kuća velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina samo je na  kilometar od njene.

„Mnogima sam objasnila da su porodice mojih roditelja iz Slovačke, oni su rođeni u Americi, ali malo znamo o njihovim korijenima. Kad sam prvi put posjetila BiH i uočila brojne sličnosti, naprimjer, kako je moj deda pravio vino, rakiju, šljivovicu, uzgajao voće kao što se ovdje radi, osjetila sam kao da je to u mojim genima. Činjenica je da od cijele BiH u Trebinju provodim najviše vremena, ali je cijeli region fascinantan! Volim da fotografišem pejzaže, zalazak sunca, kravu na polju, kako se pravi sir, sve su to priče o ljudima koje želim da ispričam ostatku svijeta“, kaže Perkinsova.

Kaže da je oduševljava klima u Trebinju, ali i darežljiva zemlja, ljubazni ljudi i divna hrana.

„Ono što sam otkrila ovdje je otvorenost, predusretljivost i o tome se treba više govoriti. Pojedini Amerikanci još uvijek misle da je u BiH rat, a ja koliko se god trudila ne mogu im objasniti koliko se ovdje osjećam sigurno. Mnogi govore engleski, ne bulje u mene sa pitanjem zašto si ovdje, šta želiš, već kažu – sjedi sa nama, želiš li rakiju, kafu, sok… Sve što želite Trebinje ima, ono je skriveni dragulj. Brojni su restorani koji serviraju hranu na tradicionalan način. Med je izuzetan, pčele su ovdje zdrave, dok u Americi izumiru. Možda Trebinje nije najveći grad ili „fensi“, ali je sigurno ljupko i zdravo mjesto za život“, kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije