Gradovi

Političari bi i u mjesne zajednice

Političari bi i u mjesne zajednice
Političari bi i u mjesne zajednice

DOBOJ - Za izbor članova i predsjednika savjeta 67 dobojskih mjesnih zajednica najviše su zainteresovane političke partije, dok većini građana nije ni poznato da će 21. decembra, dvije godine kasnije nego što je to zakonskim aktima bilo predviđeno, biti održani ovi izbori.

"Jedino ako se političke stranke organizuju i one animiraju, podstaknu svoje članove da izađu, inače, će biti slab odziv. Dosta predsjednika savjeta MZ vratilo je pečat u grad, jer ih to jednostavno ne zanima. To nije plaćen rad, to je volonterski, i oni nemaju interesa da to rade. Druga stvar, mjesne zajednice nemaju ni žiro račun, one imaju samo faktički pravo predlaganja Skupštini grada i gradonačelniku, ništa drugo", kaže Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije Doboj.

Dodaje da je do 5. decembra 20 subjekata podnijelo prijavu za učešće na izborima, a mogućnost da se prijave osim političkih stranaka imala su i udruženja građana, ali i građani, individualno.

Iako će 60.654 Dobojlije prvi put na izborima, uz pomoć glasačkih listića, birati čelnike mjesnik zajednica, to ih, kažu, puno ne interesuje, a mnogi od njih i ne znaju da 21. decembra od devet do 16 časova mogu da glasaju.

"Nisam ni znao da su izbori. Predsjednik naše MZ je umro, tako da nemamo predsjednika već odavno, a na portalu Administrativne službe grada još stoji njegovo ime i broj telefona, a nije jedini. I predsjednik MZ Stanovi je takođe umro, a na istoj je listi", kaže mještanin MZ Donji grad.

Ne iznenađuje me pasivnost građana, navodi Momir Dejanović, predsjednik dobojskog Centra za humanu politiku, jer njihovo učešće u izborima za članove i predsjednike savjeta MZ bi značilo "samo potvrđivanje gradonačelnikovih ljudi koji neće zastupati njihove interese, ili ako bi slučajno izabrali ljude od povjerenja, njihov rad bi lokalna vlast opstruisala".

"Oktroisani organi MZ uglavnom su aktivni pred lokalne i opšte izbore ili neke druge događaje od interesa lokalne vlasti ili partije", smatra Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije