Gradovi

Poljoprivrednici dužni da uništavaju ambroziju

Poljoprivrednici dužni da uništavaju ambroziju
Foto: N.N. | Poljoprivrednici dužni da uništavaju ambroziju

KOSTAJNICA - Vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta dužni su da uništavaju ambroziju, rekao je Srni poljoprivredni inspektor opštine Kostajnica Goran Grublješić.

On je naveo da je ova obaveza propisana Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Odlukom o mjerama za suzbijanje i uništavanje ambrozije.

"Cvjetanje ambrozije počinje u julu, a najintenzivnije je u avgustu. Pozivamo sve vlasnike i korisnike poljoprivrednog zemljišta da u toku vegetacione sezone izvrše njeno uništavanje na svojim parcelama kako bismo spriječili njeno širenje i štetan uticaj na zdravlje ljudi", istakao je Grublješić.

On je dodao da je za uništavanje ove korovske biljke na javnim površinama zaduženo Komunalno preduzeće "Komunalno".

Prema njegovim riječima, zakon predviđa kaznu od 700 KM za fizička lica, te do 5.000 KM za pravna lica koja se ne pridržavaju propisanih zakonskih mjera.

"Prošle godine, opštinska poljoprivredna inspekcija nije izrekla nijednu kaznu, ali je izdato 17 rješenja sa naredbom da se izvrši uništavanje. Ove sezone smo do sada izrekli tri usmene opomene zbog uočenog korova na poljoprivrednom zemljištu", napomenuo je Grublješić.

Uništavanje i suzbijanje ambrozije se vrši kopanjem, košenjem, zaoravanjem, spaljivanjem ili upotrebom herbicida.

Ambrozija je jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svijetu i nastanjuje neuređeno i zapušteno zemljište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije