Gradovi

Pomogla da se rodi 50.000 beba

Pomogla da se rodi 50.000 beba
Pomogla da se rodi 50.000 beba

BIHAĆ - Sedija Lipovača, najpoznatija babica u Bihaću, u 40 godina svog radnog vijeka, pomogla je da svijet ugleda blizu 50.000 beba. Poslom koji joj, pored porodice, najviše znači u životu, počela se baviti sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, odmah nakon što je uspješno završila tada tek otvorenu srednju školu za medicinske sestre akušerke u Bihaću.

"Tada se otvarala regionalna bolnica u Bihaću, današnja Kantonalna bolnica, i sjećam se da su se najbolji učenici iz moje generacije zaposlili u novootvorenoj zdravstvenoj ustanovi, na odjelu ginekologije i porodilišta. Tada sam i ja počela da se bavim ovim poslom", prisjeća se Lipovača. Plač novorođenčeta i početak novog života, kako kaže, i nakon toliko godina uvijek je ispune radošću i toplinom.

"Čudno je to osjećanje i teško ga ja opisati. Mislim kako se tada najintenzivije osjeća misticizam života, taj prvi plač koji nagovještava radosti, strepnje, osjećanja i sve ono što jedan čovjek prolazi u životu", objašnjava ona. Dodaje kako su česti slučajevi da porađa mlade majke koje su i same nekada bile bebe kojima je pomogla da dođu na svijet.

Ipak, dodaje kako postoje i oni drugi trenuci, kada se sve ne završi na najbolji način, te da babice u takvim situacijama proživljavaju tugu i bol zbog izgubljenog života. Kaže da je žalosti činjenica da je sve manje beba koje se rađaju što je uzrokovano padom nataliteta i teškim ekonomskim stanjem u našoj zemlji. Dodaje kako će se ovim poslom baviti još nekoliko godina, a potom će u zasluženu penziju.

"Iskustvo i ljubav pokušavam prenijeti na mlađe koleginice i ne bojim se za budućnost našeg posla", sa smiješkom kaže na kraju razgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije