Gradovi

Poplavilo više od 100 objekata u Prijedoru

Poplavilo više od 100 objekata u Prijedoru
Foto: Radio Kozara | Poplavilo više od 100 objekata u Prijedoru

PRIJEDOR - Više od 100 domaćinstava u prijedorskim mjesnim zajednicama Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica zaplavljeno je prilikom iszlijevanja rijeke Sane.

Vodostaj rijeke Sane na hidrološkoj stanici Prijedor prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za 22 centimetara i jutros u 08.00 sati iznosio je 482 cm.

Veliki dio poljoprivrednih površina u pomenutimim mjesnim zajednicama je takođe zaplavljeno, a oko 10 stambenih objekata je poplavljeno do nivoa prodora plavnih voda. 

Iz prijedorskog Odsjeka civilne zaštite su saopštili da je usljed intenzivnog priliva vode na mjernom mjestu kod gradskog mosta došlo do deformacije mjerne letve koja nije u funkciji, pa je nivo vodostaja utvrđen na bazi drugih uporednih pokazatelja. 

Plavne vode su uzrokovale presijecanje puta Prijedor-Bišćani, kao i lokalnog puta u naselju Gomjenica, dok je vodostaj rijeke Miloševice ispod kritičnog nivoa i ne ugrožava stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka. 

I vodostaj Une u Novom Gradu nizvodno je iznad kote redovne odbrane od poplava za 52 cm i jutros je iznosio 502 cm. 

Po podacima lokalnog Centra za obavještavanje, vodostaj Une je u stagnaciji je u odnosu na mjerenje u 06.00 sati, kao i vodostaj Sane, koji je u 07.00 sati bio 530 centimetara. 

Zasad su na tom području zaplavljene tri kuće. U naselju Vidorija kod Novog Grada, a i dalje je u prekidu je saobraćaj na lokalnom putu Blagaj - Dvorna, a Sana je poplavila put pored stočne pijace u Novom Gradu i put Urije-Šuća u ovim prigradskim naseljima. 

Vodostaj Save je takođe u porastu i u toku dana se očekuje da ta rijeka na hidrološkoj stanici Gradiška pređe kotu redovne odbrane od poplava. 

Iz Hidrometeorološkoj zavoda Republike Srpske precizirali su da je vodostaj u 8.00 sati na Savi iznosio 698 cm. 

U Kozarskoj Dubici i Bosanskoj Kostajnici proglašene su vanredne mjere odbrane od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije