Gradovi

Popucala stakla u trebinjskoj školi "prelila čašu"

Popucala stakla u trebinjskoj školi "prelila čašu"
Popucala stakla u trebinjskoj školi "prelila čašu"

TREBINJE - Od udara jake bure popucala su stakla na zgradi Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Trebinju, što je pokrenulo lavinu negodovanja roditelja, koji, kako kažu, strahuju za bezbjednost djece.

Srećom, niko od mališana nije povrijeđen, ali ostao je problem sa hladnoćom.

"Popucala stakla su samo 'prelila čašu', jer je cjelokupna drvenarija na školi još iz vremena kada smo mi pohađali nastavu u ovoj istoj ustanovi, tako da nam se djeca žale da duva na sve strane i da im je u učionicama hladno, pa jakne uopšte ne skidaju",  požalili su nam se roditelji.

Nekoliko roditelja je najavilo i potpisivanje peticije za rješavanje ovog problema, a spiskove će, kažu, dostaviti rukovodstvu škole, koje se mora pobrinuti za bezbjednost i udobnost njihove djece.

Darko Jergdić, direktor škole, kaže da su svjesni problema, ali da se on jedino može riješiti postavljanjem novih otvora na školi, koji bi koštali oko 60.000 maraka, a tog novca ova obrazovna ustanova nema.

Svjesni su, kaže, i činjenice da je, nakon rekonstrukcije grijanja, koja je urađena prije dvije godine zahvaljujući donaciji Vlade Japana, problem ipak praktično ostao neriješen.

"Vanjski otvori su zaista toliko loši da je, i pored velikih izdataka za lož-ulje pomoću koga se grijemo, u učionicama nedovoljno toplo, ali mi sami ne možemo riješiti problem zamjene prozora koji su stari preko 30 godina, a pola zgrade je upravo u prozorima", ističe Jegdić.

On dodaje da je odmah upoznat sa činjenicom kako se prije neki dan u toku časa usljed udara vjetra slomilo jedno staklo. Priznaje i da su mu se obraćali roditelji koji su ga upoznali sa činjenicom da već  potpisuju peticiju kako bi rukovodstvo škole iznašlo adekvatno rješenje problema.

"Ono što sada možemo preduzeti jeste obraćanje nadležnim institucijama, gradskim vlastima, privrednicima i firmama, kao i Vladi, resornom ministarstvu, ali i drugim vladama i međunarodnim organizacijama koje i ovom prilikom molimo za pomoć", naglašava Jegdić.

Iako ide proljeće i ljepši dani, to nije garant da se i u narednom periodu neće dešavati slične situacije, jer su vjetar i jaka bura u Trebinju česta pojava. Ovu školu pohađa oko 1.200 učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije