Gradovi

Povećanjem broja ptica spasavaju šume od insekata

Povećanjem broja ptica spasavaju šume od insekata
Foto: N.N. | Povećanjem broja ptica spasavaju šume od insekata

BIHAĆ - Radnici preduzeća "Unsko-sanske šume" započeli su ovih dana postavljanje velikog broja kućica i hranilica za ptice u šumama na području ovog kantona i ovim mjerama se nastoji suzbiti negativno djelovanje štetnog insekta potkornjaka.

Radi se o štetniku čije je razmnožavanje u proteklom periodu dovelo do sušenja velikih šumskih površina, a posebno su njime pogođene četinarske šume.

Prema riječima Harisa Mešića, direktora  preduzeća,  radi se o praksi koja se primjenjuje u brojnim evropskim zemljama i daje veoma dobre rezultate.

"Riječ je eksperimentalnoj metodi, a kućice i hranilice za ptice postavili smo na području Bosanskog Petrovca, na lokalitetima Crnog vrha, Bravskog i Roginovca, s obzirom na to da se radi o područjima koja su najugroženija", potvrdio je Mešić. Pomenute aktivnosti imaju za cilj da privuku ptice i povećaju njihovu brojnost u šumama, s obzirom na to da su neke od ptičjih vrsta kao što su brgljezi, zebe, djetlići i pastirice prirodni neprijatelji potkornjaka i predano rade na njihovom uništavanju. Istovremeno, u cilju sprečavanja sušenja šuma na području USK radnici ovog preduzeća vrše preventivnu sječu u 12 šumskih odjela kojom se uklanjaju bolesna stabla. Također, u cilju suzbijanja potkornjaka postavljeno je preko 500 feromonskih klopki koje služe za uništavanje štetnih insekata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije