Gradovi

Povlastice ugroženim Trebinjcima kod legalizacije objekata

Povlastice ugroženim Trebinjcima kod legalizacije objekata
Foto: N.N. | Povlastice ugroženim Trebinjcima kod legalizacije objekata

TREBINJE - Grad Trebinje je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja subvencioniše pojedine kategorije stanovništva u postupku legalizacije bespravno izgrađenih objekata, pa je skupštinska većina na zasjedanju u petak donijela odluku da uplati dio naknada za rente i troškova uređenja gradskog građevinskog zemljišta u postupku legalizacije.

Iako je opozicija negodovala zbog procenata subvencionisanja koji je, po njihovom mišljenju, trebalo da bude veći, ali i zbog toga što određene kategorije imaju pravo na subvencije, a neke ne, Marko Rikalo, načelnik Gradskog odjeljenja za prostorno uređenje, kaže da se morala napraviti razlika između boraca, koja se radila prema ustanovljenoj kategorizaciji Boračke organizacije RS, a takvim su se kriterijumima vodili i kod drugih kategorija.

"Ovdje se ne radi o oslobađanju od troškova, već jednog procenta troškova, a sve ono što ne uplate korisnici stambenih prostora - uplatiće grad Trebinje, koji je odlučio da pomogne ljudima", kazao je Rikalo.

Prema skupštinskom prijedlogu, osobe u stanju socijalne potrebe ovom odlukom oslobođene su 50 odsto troškova legalizacije, porodice poginulih boraca 90  odsto, ratni vojni invalidi prve i druge kategorije 75 odsto, a od treće do desete 60 odsto, borci prve i druge kategorije, kao i izbjeglice, raseljena lica i povratnici 50 odsto, te žene žrtve rata 75 odsto.

"Zakon o građenju je od 2012. do 2016. godine nudio velike povlastice, ali su i ove koje nudi grad Trebinje vrlo povoljne i nadamo se da ćemo iduće godine kategorije koje obuhvata moći proširiti", dodaje Rikalo.

On kaže da se ne raspolaže tačnim podacima koliko je objekata u Trebinju nelegalno izgrađeno, jer su u pitanju uglavnom dogradnje ili pomoćni objekti, a do sada se nije desilo da nečija kuća mora biti srušena. 

Nisu prihvaćeni amandmani SDS-a kojima je traženo povećanje procenta subvencije za boračke kategorije, proširivanje prava na subvencije i na borce od treće do sedme kategorije, te obeštećenje onih koji su već platili pomenute naknade, a pripadaju subvencionisanim kategorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije