Gradovi

Povratnicima u Lušci Palanci obnavljaju puteve i crkvu

Povratnicima u Lušci Palanci obnavljaju puteve i crkvu
Foto: Ilustracija | Povratnicima u Lušci Palanci obnavljaju puteve i crkvu

SANSKI MOST - Za sanaciju i rekonstrukciju saobraćajnica u Lušci Palanci, najvećem povratničkom mjestu na području općine Sanski Most, osigurano je 200.000 maraka, potvrdio je Faris Hasanbegović, načelnik ove općine.

On je istakao kako je pored toga obezbijeđeno 25.000 maraka za izgradnju mjesne crkve u selu Majkić Japra. Riječ je o vjerskom objektu čiju su obnovu mještani započeli prije nekoliko godina i finansiraju je sopstvenim sredstvima.

Hasanbegović je istakao kako je dio sredstava obezbijeđen zahvaljujući Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica FBiH, dok je ostatak osigurala lokalna vlast.

"U narednom periodu okončaćemo procedure za izbor izvođača kako bi se što prije pristupilo radovima. Pored ovih projekata, uložićemo dodatna sredstva u druge projekte kako bismo poboljšali kvalitet života mještana u ovom dijelu sanske općine", rekao je Hasanbegović.

Borislav Tešić, sekretar mjesne zajednice Lušci Palanka, pozdravio je realizaciju ovih projekata, istakavši kako se u posljednjih dvadest godina gotovo ništa nije ulagalo u obnovu infrastrukture na ovim prostorima.

Na području mjesne zajednice Lušci Palanka, gdje živi isključivo stanovništvo srpske nacionalnosti, u prijeratnom periodu živjelo je oko 3.000 stanovnika, dok danas isti prostor naseljava oko sedam stotina mještana i radi se mahom o osobama u poznim životnim godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije