Gradovi

Preduzete sve mjere za suzbijanje šarlaha u prijedorskom vrtiću

Preduzete sve mjere za suzbijanje šarlaha u prijedorskom vrtiću
Foto: N.N. | Preduzete sve mjere za suzbijanje šarlaha u prijedorskom vrtiću

PRIJEDOR - Dječiji vrtić "Radost" Prijedor, angažovani pedijatar i Higijensko-epidemiološka služba /HES/ Doma zdravlja Prijedor preduzeli su sve potrebne mjere na suzbijanju i sprečavanju daljeg širenja streptokoknih oboljenja koja su se pojavila među mališanima u centralnom objektu, saopšteno je iz ove predškolske ustanove.

Nakon što je kod četvoro djece u mlađoj vrtićkoj grupi dijagnostikovan šarlah, angažovani pedijatar Azra Pašalić sa upravom vrtića i medicinskom sestrom zaposlenom u ovoj ustanovi dogovorila je mjere za sprečavanje daljeg širenja bakterije streptokok, a roditelji oboljele djece su obaviješteni da po završetku liječenja donesu kontrolne nalaze brisa grla i nosa koji moraju biti uredni prije povratka u kolektiv.

Roditelji iz grupe u kojoj se šarlah pojavio zamoljeni su da urade brzi test na streptokok gdje se još dvoje djece pokazalo pozitivno, iako bez simptoma, te im je savjetovano liječenje jer su nosioci bakterije, dok je 13 bilo negativno.

Pašalićeva je navela da su sve aktivnosti usaglašene sa načelnicom HES-a Doma zdravlja Prijedor Milicom Otković, da je imala veliku podršku direktora, zdravstvenog radnika i vaspitača u vrtići koje su krajnje profesionalno i posvećeno učestvovali u svim aktivnostima, te se zahvalila roditeljima koji su pristali da urade briseve radi suzbijanja i sprečavanja daljeg širenja infekcije.

Ona je naglasila da se postupak kontrole briseva pokazao opravdanim budući da je i kod djece bez razvijenih simptoma nađen streptokok.

Sve ove intervencije povodom pojave šarlaha jasno su istaknute na ulazu u Dječiji vrtić "Radost" i potpisane od pedijatra, čime su obezbijeđeni javnost i transparentnost postupaka i dostupnost informacija, što nije bila praksa prethodnog rukovodstva ove predškolske ustanove.

Direktor Dječijeg rvtića "Radost" Prijedor Gordana Jekić rekla je danas Srni da se prilikom ordiniranja angažovanog pedijatra u aktuelnom slučaju pojave streptokoknih oboljenja otkrilo da najmanje šestoro djece nije primilo sve vakcine koje su obavezne u Republici Srpskoj, dodajući da to nije veliki procenat na ukupno 450 djece koliko ih pohađa vrtić, ali da može predstavljati potencijalni rizik, te se u vezi s tim obratila struci radi daljeg postupanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije