Gradovi

Preduzetnički inkubator šansa za početnike

Preduzetnički inkubator šansa za početnike
Preduzetnički inkubator šansa za početnike

PRIJEDOR - Na teritoriji grada Prijedora funkcioniše Preduzetnički inkubator, koji je namijenjen isključivo osobama, preduzetnim početnicima koji započinju svoj biznis.

Kako bi im olakšali početak, korisnici na raspolaganju imaju svu potrebnu infrastrukturu, vodu, struju, putnu komunikaciju, telefon i faks, čuvarsku službu.

Boris Srdić, koordinator Preduzetničkog inkubatora Prijedor, rekao je da iznajmljenost prostora u svakom trenutku bude oko 70 odsto, tako da uvijek ima i slobodnog prostora.

"Generalno, to je dobra priča, jer pruža mogućnost korisnicima da uz niže cijene zakupa prostora i druge stručne usluge lakše krenu u posao, da uđu u neki sektor proizvodnje, a poslije sve ostaje na njima", rekao je Srdić.

Inkubator ukupno ima 11 poslovnih prostora, 10 preduzetničkih i jedan kancelarijski, koji su namijenjeni početnicima, a prema Srdićevim riječima, postoji potreba za nižim cijenama od trenutne, koja iznosi 2,5 maraka po metru kvadratnom.

"Obično se potpisuju ugovori na šest, eventualno 12 mjeseci uz mogućnost produžavanja. Najduže mogu da ostanu pet godina, jer se tada pretpostavlja da su već dovoljno stabilni da mogu sami da nastave biznis u nekim uslovima koji više nisu podsticajni", dodao je Srdić.

Medina Rahman, direktorka "Edna Exporta", jedan je od stanara Preduzetničkog inkubatora. Proizvodi opremu za grijanje.

"Izuzetno smo zadovoljni saradnjom s lokalnom zajednicom, super je. Potpisali smo ugovor od 28. januara prošle godine, na šest mjeseci, ali se produžava. Imamo pravo na četiri-pet godina, dok ne stanemo na svoje noge", rekla je Rahmanova.

Dodala je da najveći problem predstavlja grijanje, ali da su to sami sebi uspjeli riješiti.

Dario Batić, vlasnik preduzeća "DSM International", stanar je Preduzetničkog inkubatora godinu i sedam mjeseci. Bavi se proizvodnjom namještaja od pločastih materijala i izuzetno je zadovoljan uslovima u Preduzetničkom inkubatoru.

"Moj opšti utisak je da u principu nije loše, sve je dobro što je u ponudi, ja sam veoma zadovoljan", rekao je Batić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije