Gradovi

Prijedor: Uz novi grb usvojena i inicijativa za njegovu izmjenu

PRIJEDOR - Odbornici Skupštine grada Prijedora danas su jednoglasno usvojili novi grb grada, ali i inicijativu da se u tek usvojenom grbu simbol sunca zamijeni simbolom spomenika na Mrakovici.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da se za tu buduću izmjenu mora dobiti saglasnost autora spomenika Dušana DŽamonje odnosno, s obzirom na činjenicu da je on pokojni, od nasljednika njegovih autorskih prava.

U raspravi o novom grbu na današnjoj sjednici nije učestvovao niko, osim Srpske demokratske stranke /SDS/, na osnovu čijih amandmana je i pokrenuta inicijativa o ponovnoj izmjeni grba, a koju su potom prihvatile svi odbornički klubovi.

Šef Kluba odbornika SDS-a Dušan Berić rekao je da je ovom inicijativom prihvaćen jedan od tri alternativna amandmana SDS-a, prema kojem, umjesto sunca u grbu treba da se nađe spomenik na Kozari koji se treba prikazati u profilu postao u širem regionu, pa i u Evropi, prepoznatljiv kao simbol antifašističke borbe.

"Klub odbornika SDS-a smatra da na lokalne grbove ne treba stavljati internacionalne i kosmičke simbole, kao što su sunce, mjesec, polumjesec, zvijezda i slično, jer lokalni grb mora nositi lokalna obilježja po kojima je grad prepoznatljiv", kaže Berić.

Grb Prijedora, koji je danas usvojen, po obliku i znamenju koje sadrži identičan je prijeratnom grbu grada, ali je podloga grba u bojama zastave Republike Srpske umjesto u nekadašnjoj sivoj boji.

Ustavni sud Republike Srpske još početkom 2006. godine za Odluku o simbolu tadašnje opštine Prijedor i za Statut tadašnje opštine Prijedor utvrdio je da nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti grba Prijedora Ustavnom sudu Republike Srpske aprila 2003. godine podnio je tadašnji predsjednik Skupštine opštine Prijedor Muharem Murselović, navodeći da grb Prijedora ne štiti identitet Bošnjaka i Hrvata kao konstitutivnih naroda, već samo interes jednog naroda, srpskog, budući da sadrži ocila.

Umjesto dosadašnjeg znaka "četiri es", u novom grbu našao se simbol koji predstavlja sunce kao izvor života i spomenik na Kozari koji asocira na velike žrtve, patnje i stradanja, ali i velike pobjede jedne generacije i put u svijetlu budućnost.

Ostatak grba jednak je dosadašnjem i sadrži simbole planine Kozare i rijeke Sane i rascvjetalo početno slovo imena grada.

Osim za akte kojima su bili određeni simboli Prijedora, Ustavni sud Republike Srpske već ranije je utvrdio da u saglasnosti sa Ustavom i zakonom nisu ni statuti opština Nevesinje i Višegrad i grada Banjaluke.

U međuvremenu, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je pitanje ustavnosti simbola u 20 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj gdje se ponovo našao i Prijedor, sa obrazloženjem da ne odražavaju interes svih konstitutivnih naroda.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije