Gradovi

Prijeti urušavanje kulture RS

Prijeti urušavanje kulture RS
Prijeti urušavanje kulture RS

TREBINJE - Bibliotekarstvo i bibliotečka djelatnost kao osnovni stubovi kulture Republike Srpske prijete da se, prelaskom finansiranja na lokalne zajednice, uruše i kulturu dovedu u nezavidnu poziciju.

Ovo je osnovni zaključak Međunarodnog skupa bibliotekara, organizovanog juče u Trebinju, gdje su bibliotečki radnici BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske razmjenjivali iskustva savremenog bibliotekarstva.

"I pored uvođenja savremenog digitalizovanog sistema bibliotekarstva i uvezivanja u jedinstven sistem, bibliotekare u Srpskoj muči priprema Zakona o bibliotečkoj djelatnosti, u kome će finansiranje biblioteka preći na opštine, iako smo do sada primili dopise mnogih načelnika iz cijele Srpske koji nas obavještavaju da njihovi budžeti neće moći izdržati i biblioteke, koje će ili ukidati ili otpuštati radnike", kaže Stojka Mijatić, predsjednik Društva bibliotekara RS.

Uz tvrdnju da uskraćivanje finansiranja biblioteka ne znači gubitak samo plata bibliotekara, već urušavanje cjelokupne kulture Republike Srpske, Mijatovićeva dodaje da će svoje negodovanje proslijediti i prema resornom ministarsatvu i Vladi, odakle očekuju povratnu reakciju.

Biljana Bilbija, viši stručni saradnik za bibliotečke djelatnosti u Vladi RS, međutim, negira da će se biblioteke zatvoriti prelaskom na opštinske budžete iz jednostavnog razloga što Vlada RS to neće dozvoliti.

"Cilj novog zakona nije zatvaranje biblioteka, već iznalaženje načina njihovog razvoja, tako da će, ukoliko se to usvoji, na opštinske kase preći samo one biblioteke iz finansijski jačih opština, dok one biblioteke iz nerazvijenijih lokalnih zajednica ostaju na republičkom finansiranju", objašnjava Bilbija.

Svjesna da bi se u malim sredinama biblioteke ugasile kada bi prešle na lokalni nivo, ona dodaje da lokalne zajednice ipak moraju preuzeti veći dio odgovornosti i učestvovati u razvoju svojih biblioteka, koje su nerijetko i jedine kulturne i ustanove u tim opštinama.

Bilbija dodaje da će se svim lokalnim zajednicama dati i određeni rok u kome bi mogli restrukturirati svoje budžete i odvojiti jedan dio namijenjen za ovu djelatnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije