Gradovi

Priredba za jedinu učenicu sa Daunovim sindromom u Sanskom Mostu

Priredba za jedinu učenicu sa Daunovim sindromom u Sanskom Mostu
Priredba za jedinu učenicu sa Daunovim sindromom u Sanskom Mostu

SANSKI MOST, VIŠEGRAD - Nisveta Dulić (8) je učenica drugog razreda Osnovne škole "Mahala" i jedino dijete s Daunovim sindromom koje pohađa neku od osnovnih škola na području općine Sanski Most.

Školski drugovi i nastavno osoblje ove škole priredili su juče za nju priredbu, uz brojna iznenađenja i poklone, čime su u ovoj školskoj ustanovi obilježili Svjetski dan osoba s ovim poremećajem u rastu i razvoju.

Prema riječima učiteljice Semire Sivac, Nisveta se odlično uklopila u školu, druželjubiva je i usvaja nova znanja, a radu s njom se poklanja posebna pažnja. "Vjerujte, ona je divno i veselo dijete i vremenom je postala naša mezimica. Svi učenici su je prihvatili na pravi način, svi smo puni ljubavi i brige za nju", riječi su učiteljice.

Tačno prije godinu ova djevojčica ostala je bez majke, nakon čega o njoj brine samo otac Idriz.

Inače, o teškoj životnoj sudbini porodice Dulić već smo pisali, otac i kćerka žive u  neuslovnoj i nedovršenoj kući u sanskom selu Krkojevci, bez stalnih izvora primanja. Idriz nije u stanju da obavlja teške fizičke poslove, jer je prije nekoliko godina teško povrijedio kičmu. Stanuju u kući koju su počeli graditi prije posljednjeg rata, ali objekat nikada nije završen. Borave u jednoj prostoriji, a među stvarima koje nedostaju kući je i mokri čvor, pa su prisiljeni da koriste poljski WC.

Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom obilježen je i u drugim gradovima u BiH. Cilj obilježavanja ovog dana je buđenje svijesti o važnosti podrške.

Odjeljenje za djecu sa poteškoćama u učenju Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Višegradu organizovalo je izlet djece do hrama Svetog cara Lazara u Andrićgradu.

Direktor škole Momir Radojčić rekao je da obilježavanjem ovog dana škola ukazuje na značaj različitosti djece sa Daunovim sindromom. U odjeljenju za djecu sa poteškoćama u učenju su dva učenika sa Daunovim sindromom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije