Gradovi

Privrednici iz Broda protiv preseljenja pijace

Privrednici iz Broda protiv preseljenja pijace
Privrednici iz Broda protiv preseljenja pijace

BROD - Predsjednik Udruženja privrednika Broda Đorđe Maksimović izrazio je uvjerenje da Skupština opštine Brod neće donijeti odluku o preseljenju pijace na novu lokaciju, na kojoj, prema ocjeni zakupaca, nema dovoljno prostora za sve prodavce i cijena zakupa se znatno povećava.

"Direktno je ugroženo poslovanje za 124 evidentirana zakupca prostora na postojećoj pijaci koja se nalazi uz granični prelaz i blizinu centra grada. To je u prevodu oko 500 ljudi, porodica koje su vezane za poslovanje na pijaci, i od tog žive", rekao je Maksimović.

Prema njegovim riječima, stara pijaca je najveći gigant u Brodu poslije rafinerije.

"Nova pijaca se gradi od 2008. godine, mada smo i tada potpisivali peticije da se to ne čini, jer će uništiti jednu poslovnu granu, ali niko nas nije slušao", rekao je Maksimović.

On je rekao da na novoj lokaciji ima 64 štanda, i da oni ne mogu odlučiti ko će da preseljava odmah, a ko da ostane bez mjesta za prodaju.

"Na mjesečnom nivou u prosjeku troškovi štanda iznose 916 KM, što ukupno za 124 štanda iznosi 113.643 KM. Mi smo čak ponudili idejno rješenje po kojem bi sadašnji prostor stare pijace uredili o svom trošku, ali to nije prihvaćeno", dodao je Maksimović.

Jedino rješenje koje vide zakupci tezgi je odgađanje donošenja odluke o preseljenju ili ostavljanje u životu rad pijace na obje lokacije.

Brodski odbornici trebalo je da donesu odluku o preseljenju pijace na novu lokaciju na tematskoj sjednici koja je bila zakazana za 14. april, ali sjednica nije održana jer je od 25 odbornika samo 12 došlo na sjednicu, da bi je i oni kasnije napustili.

Privrednici su tražili da prisustvuju sjednici i mogućnost da iznesu svoje mišljenje, ali im je data saglasnost za prisustvovanje, bez prava učestvovanja u raspravi.

U brodskoj skupštini je potvrđeno da je nova tematska sjednica zakazana za petak, 24. april, u 9.00 časova i da vjeruju da će ishod sjednice biti pozitivan, te da neće izostati odgovornost odbornika da prisustvuju i odlučuju o važnom pitanju, kao što je funkcionisanje pijace na novoj lokaciji.

U ponuđenim materijalima za tematsku sjednicu lokalne skupštine je navedeno da su stvoreni svi pravni i tehnički uslovi za rad nove Gradske pijace u Brodu, da se pijaca nalazi u ulici 26. avgust i da posjeduje svu potrebnu dokumentaciju.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije