Gradovi

Prosjaci za četiri sata zarade do 50 KM

Prosjaci za četiri sata zarade do 50 KM
Foto: Ilustracija | Prosjaci za četiri sata zarade do 50 KM

TUZLA - Prosjačenje je postalo unosan biznis, gdje prosjaci, a često i najmlađi među njima, koji su zloupotrijebljeni, za četiri sata prosjačenja na semaforima zarade od 30 do 50 maraka, rečeno je na sastanku u Tuzli, te apelovano na građane da ne podstiču prosjačenje i skitnju maloljetnika.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona u partnerstvu s Udruženjem "Zemlja djece u BiH" organizovalo je juče u Tuzli sastanak aktera Protokola o postupanju u slučajevima prosjačenja, skitnje, radne eksploatacije i drugih vidova zloupotrebe djece u TK.

Problem prosjačenja i skitnje djece kao i njihove zloupotrebe od strane roditelja i pojedinaca je sve češći.

"Apelujem na građane da ne podstiču prosjačenje. Nemojte, molim vas, davati novac. Ja sam sretao i starije osobe kako prose. Zamolio sam ih da dođu u Ministarstvo da im pomognemo zakonski. Samo jedan osoba je došla i utvrdili smo da ima penziju od 362 marke", rekao je Zoran Jovanović, ministar za rad i socijalnu politiku TK.

Protokol za postupanje u slučajevima prosjačenja, skitnje, radne eksploatacije i drugih vidova zloupotrebe djece na području Tuzlanskog kantona potpisan je 2014. godine. Dosad nije puno urađeno.

"Imali smo blokadu u smislu praćenja referalnog mehanizma zadnjih godinu i po zbog indiferentnosti nadležnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Zahvaljujući promjeni u Ministarstvu, to se promijenilo. Nama je to od velikog značaja jer je u praksi primijećen veliki broj propusta ovog protokola u kojem učestvuju četiri ministarstva. Veliki problemi su bili u vezi sa zbrinjavanjem djeteta koje je nađeno na ulici. Identifikacija i prijavljivanje slučaja nisu nailazili na razumijevanje kod centara za socijalni rad", kaže Sahiba Srna, pomoćnica direktorice Udruženja " Zemlja djece" Tuzla.

Ona je dodala da je dobro što je otvoreno prihvatilište za djecu u okviru Doma za djecu bez roditeljskog staranja.

Iz Centra za socijalni rad iz Kalesije kazali su da je na području ove opštine sve više djece koja prose na najprometnijim mjestima u pazarne dane i dane vjerskih obreda. Njima je na takvim mjestima ugrožena i sigurnost.

"Tražili smo od policije da se uradi opretivni plan da se u slučaju prijave može djelovati. To dosad nije urađeno, više su neke preventivne mjere i lica su samo upozoravana. Dosad je bio samo jedan smještaj jednog djeteta u privatilište 2016. godine", kazao je Selmir Buljkić, socijalni pedagog iz ovog centra, i dodao da je dijete još u prihvatilištu i da ga niko nije tražio. Dijete je krenulo u školu i više ne prosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije