Gradovi

Prosjaci za četiri sata zarade do 50 KM

Prosjaci za četiri sata zarade do 50 KM
Foto: Ilustracija | Prosjaci za četiri sata zarade do 50 KM
Nataša Tadić

TUZLA - Prosjačenje je postalo unosan biznis, gdje prosjaci, a često i najmlađi među njima, koji su zloupotrijebljeni, za četiri sata prosjačenja na semaforima zarade od 30 do 50 maraka, rečeno je na sastanku u Tuzli, te apelovano na građane da ne podstiču prosjačenje i skitnju maloljetnika.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona u partnerstvu s Udruženjem "Zemlja djece u BiH" organizovalo je juče u Tuzli sastanak aktera Protokola o postupanju u slučajevima prosjačenja, skitnje, radne eksploatacije i drugih vidova zloupotrebe djece u TK.

Problem prosjačenja i skitnje djece kao i njihove zloupotrebe od strane roditelja i pojedinaca je sve češći.

"Apelujem na građane da ne podstiču prosjačenje. Nemojte, molim vas, davati novac. Ja sam sretao i starije osobe kako prose. Zamolio sam ih da dođu u Ministarstvo da im pomognemo zakonski. Samo jedan osoba je došla i utvrdili smo da ima penziju od 362 marke", rekao je Zoran Jovanović, ministar za rad i socijalnu politiku TK.

Protokol za postupanje u slučajevima prosjačenja, skitnje, radne eksploatacije i drugih vidova zloupotrebe djece na području Tuzlanskog kantona potpisan je 2014. godine. Dosad nije puno urađeno.

"Imali smo blokadu u smislu praćenja referalnog mehanizma zadnjih godinu i po zbog indiferentnosti nadležnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Zahvaljujući promjeni u Ministarstvu, to se promijenilo. Nama je to od velikog značaja jer je u praksi primijećen veliki broj propusta ovog protokola u kojem učestvuju četiri ministarstva. Veliki problemi su bili u vezi sa zbrinjavanjem djeteta koje je nađeno na ulici. Identifikacija i prijavljivanje slučaja nisu nailazili na razumijevanje kod centara za socijalni rad", kaže Sahiba Srna, pomoćnica direktorice Udruženja " Zemlja djece" Tuzla.

Ona je dodala da je dobro što je otvoreno prihvatilište za djecu u okviru Doma za djecu bez roditeljskog staranja.

Iz Centra za socijalni rad iz Kalesije kazali su da je na području ove opštine sve više djece koja prose na najprometnijim mjestima u pazarne dane i dane vjerskih obreda. Njima je na takvim mjestima ugrožena i sigurnost.

"Tražili smo od policije da se uradi opretivni plan da se u slučaju prijave može djelovati. To dosad nije urađeno, više su neke preventivne mjere i lica su samo upozoravana. Dosad je bio samo jedan smještaj jednog djeteta u privatilište 2016. godine", kazao je Selmir Buljkić, socijalni pedagog iz ovog centra, i dodao da je dijete još u prihvatilištu i da ga niko nije tražio. Dijete je krenulo u školu i više ne prosi.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije