Gradovi

Protesti usmjereni i na zaštitu Kastela

Protesti usmjereni i na zaštitu Kastela
Protesti usmjereni i na zaštitu Kastela

BANJALUKA - U Banjaluci je i danas održana protestna šetnja građana nezadovoljnih uništavanjem zelene površine ispred "Medicinske elektronike" u centru Banjaluke, ali i "Kastela" gdje su gradske vlasti predvidjele gradnju hotela i garaža.

Kolona građana, različitog generacijskog sastava, od male djece do penzionera, biciklista, ali invalida u kolicima, prošla je glavnom ulicom pored Skupštine grada i došla na tvrđavu Kastel kao ciljnu tačku današnje šetnje.

Trinaestog dana okupljanja i šetnje kroz Banjaluku s već poznatim transparentima i zvučnom kulisom s pištaljkama i trubama građani su najčešće skandirali "Park je naš".

Jedna od učesnica ovog okupljanja građana, Gorana Divjak, ističe da je cilj da gradskim vlastima iskažu da je nedopustivo uništavanje 70 odsto zelenih površina na kompleksu Kastela, koji je proglašen i nacionalnim spomenikom BiH.

"Imamo informacije da se Kastel vodi jedan/dva u vlasništvu Grada, a ne znamo ko je drugi vlasnik", kazala je ova djevojka i naglasila da protestuju i protiv izgradnje javne garaže na ovom kompleksu, jer može da ugrozi zidine tvrđave.

Projekt koji su nadležni prezentirali za "Kastel" ne poklapa se, kaže Gorana, ni s Regulacionim planom Banjaluke.

Slavko Čamper, kao turistički radnik, učestvovao je na današnjem okupljanju na "Kastelu", jer se protivi uništavanju parkova, budući da je to direktno uništavanje i turističke ponude Banjaluke.

"U svijetu je gradski turizam jedan od najrazvijenijih i donosi ogromna sredstva. Ako uništavamo parkove, šta ćemo svijetu prikazati kao turističku atrakciju. Balkone na kojima je veš!?", pita se Čamper.

Na protestima je danas,13. dana zaredom, bio i predsjednik Centra za zaštitu životne sredine Miodrag Dakić, koji najavljuje da će se okupljanja, šetnje i druženje građana nastaviti i narednih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije