Gradovi

Psi lutalice poklali živinu i stoku (FOTO)

Psi lutalice poklali živinu i stoku (FOTO)
Psi lutalice poklali živinu i stoku (FOTO)

ZENICA - Dvojica Zeničana su u protekla dva dana, zbog napada pasa lutalica, ostali bez izvora prihoda, teško stečenih farmi, koje su trebale hraniti njihove porodice, a šteta se u oba slučaja procjenjuje na po najmanje 5.000 KM.

Salih Haskić iz zeničkog naselja Lukovo polje preko noći je ostao bez farme kokoški, koje je hranio prirodnom hranom i namjeravao prodavati kao organski uzgojenu živinu. Da bi ovaj demobilisani borac bez zaposlenja krenuo u posao, uz pomoć rodbine je podigao kredit od 5.000 KM, nakon što je, opet od pozajmljenih 1.500 KM, napravio prostor za uzgoj nedaleko od kuće.

- Zvao sam inspekciju, policiju, sad mi preostaje da potražim općinare i da pitam udruženje za zaštitu pasa kane li oni šta učiniti, kaže nam ogorčeni Haskić.

Od ukupno 200 kokoški na farmi, napad je preživjelo njih tridesetak, ali većina je povrijeđena i "očerupana". Pronađeni su ostaci 165 ubijenih, zaklanih, iskidanih kokoški. Komade mese i dijelove zaklanih trupala pronalazio je i desetak metara od mini-farme, uz obalu Bosne. Prema tvrdnjama njega i ukućana, nedaleko od njihove kuće, u stambenom bloku živi aktivistkinja ili simpatizerka "Šape", koja okuplja i hrani desetak pasa lutalica, koji su opet za sebe "vezali" cijeli čopor, koji sije strah i trepet u ovom naselju.

- Desetine puta su mi napali suprugu, prošle sedmice su odgrizli dio blatobrana. Najmanje deset stanara okolnih zgrada je napadnuto unazad par mjeseci. Ne znam šta čini gradska uprava, ali ja direktno odgovornim smatram njih i ove koji kao štite pse, a ustvari prave građanima problem, kaže Haskić, tvrdeći da će istrajati u naplati štete.

U napadu pasa lutalica koji se dogodio u nedjelju u večernjim satima iznad zeničkog naselja Vražale stradalo je stado koza i ovaca, vlasnika Envera Alispahića. Stradalo je dvadesetak koza i ovaca, a pronađena su samo tijela od nekoliko životinja, jer se radi o prilično nepristupačnom terenu.

Napad se dogodio u nedjelju uvečer, kad je Alispahić stado izveo na ispašu na lokalitet Podgaji. Priskočili su mu upomoć komšije, lovci, ali uzalud. Od ukupno 27 grla u stadu, napad je preživjelo svega četiri-pet, i to sa značajnim ozljedama. Kako kaže, obavjestio je policiju, koja je obavila uviđaj, ali nadležne u Gradskoj upravi još uvijek nije uspio obavijestiti, pokušavajući otkloniti posljedice napada pasa lutalica i pronaći uginule životinje.

(NN/zenicablog.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije